Peste 350 de pompieri vor fi detașați în această vară pe litoral. Sunt militarii care vor acționa pe plajă și pe apă pentru salvarea vieții turiștilor, în caz de urgență. Apelurile se fac prin 112. Paramedicii vor  lucra în cele patru puncte de prim ajutor din Mamaia, Eforie, Costinești și Neptun, sau vor acționa de pe ambarcațiunile din larg. Pe plajă vor interveni cu șenilatele cu care turiștii  vor fi transportați urgent la cortul de prim ajutor sau, cu ajutorul unei ambulanțe SMURD, vor fi duși la cel mai apropiat spital.

Corturile de pe plajă sunt dotate cu defibrilatoare semiautomate, medicamente, materiale sanitare, tărg, au aer condiționat și vor funcționa zilnic între orele 8,00 și 21,00. Ambarcațiunile IGSU vor fi în misiune pe durata întregii veri, până la jumătatea lui septembrie. Paramedicii de pe nave vor fi și scafandri. “Cel puțin 40 de pompieri din țară au fost detașați pe litoral pentru a efectua inspecții, activități de control pentru creșterea siguranței turistului”, a explicat seful ISU Dobrogea, Daniel Petrov.

Au fost prezenți la inaugurea punctelor de prim ajutor de pe plajă și secretarul de stat Raed Arafat împreună cu șeful IGSU, gen Ovidiu Vasilică. “Oamenii sunt expusi unor riscuri specifice zonei si sezonului. Acum venim cu un pas înainte, punând echipaje suplimentare direct în apă și direct pe plajă. Anul trecut au fost peste 25 de cazuri de înec. Sperăm să reducem timpul de reacție și să salvam cât mai mulți oameni”, a spus Raed Arafat. Pe durata sezonului estival, și pe lacul Siutghiol va fi la dispoziție o ambarcațiune SMURD, în caz de necesitate.