Evenimentul Zilei > International > Situație tensionată la mini-summitul de la Bruxelles. Italia vrea soluții radicale privind migrația
Situație tensionată la mini-summitul de la Bruxelles. Italia vrea soluții radicale privind migrația

Situație tensionată la mini-summitul de la Bruxelles. Italia vrea soluții radicale privind migrația

Italia vrea ca toate ţările Uniunii Europene să accepte partea lor de migranţi economici care ajung în comunitatea europeană sau să primească mai puţine fonduri europene - astfel sună o propunere pregătită de autorităţile de la Roma pentru mini-summitul mai multor lideri au UE privind migraţia, de la Bruxelles, de duminică

Italia vrea ca toate ţările Uniunii Europene să accepte partea lor de migranţi economici care ajung în comunitatea europeană sau să primească mai puţine fonduri europene – astfel sună o propunere pregătită de autorităţile de la Roma pentru mini-summitul mai multor lideri au UE privind migraţia, de la Bruxelles, de duminică, potrivit agerpres.ro

Documentul, care urmează să fie prezentat celorlalţi 15 lideri ai UE care au sosit la Bruxelles în încercarea de a găsi o cale de a tempera îngrijorările privind fluxul ridicat al migraţiei în unele ţări europene, conţine 10 puncte despre care Roma crede că ar putea soluţiona problema migraţiei.

„Fiecare stat stabileşte cote de intrare pentru migranţii economici. Este un principiu care trebuie respectat, dar trebuie să existe contramăsuri adecvate în privinţa fondurilor, care să vizeze statele care nu primesc refugiaţi", se menţionează în documentul italian, văzut de Reuters.

Documentul menţionează fără echivoc că Italia doreşte schimbări la aşa-numitul regulament Dublin, care stabileşte în prezent că ţara europeană prin care a intrat un solicitat de azil este responsabilă de gestionarea solicitării în sine.

„Cine ajunge în Italia, ajunge în Europa", se menţionează în document, care remarcă în mod special faptul că ar trebui să existe o responsabilitate comună la nivelul UE pentru cei salvaţi de pe mare şi menţionează că miza o reprezintă spaţiul Schengen.

„Obligaţia de salvare nu poate deveni o obligaţie de a procesa solicitările de azil pentru toată lumea", se arată în document, care pledează pentru crearea unor centre de migranţi în alte ţări ale UE, invocând va argument faptul că aceste centre nu trebuie limitate doar la Italia şi Spania.