Situaţie tensionată între Turcia şi mareșalul Haftar. SUA, îngrijorate de prezența unor mercenari ruși în Libia

Situaţie tensionată între Turcia şi mareșalul Haftar. SUA, îngrijorate de prezența unor mercenari ruși în Libia

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a afirmat că SUA sunt foarte preocupate privind o intensificare a conflictului din Libia

Afirmaţia a fost făcută în condiţiile în care un număr tot mai mare de persoane despre care se crede că sunt mercenari ruşi susţin forţele mareşalului Khalifa Haftar în teren

În acest context, SUA continuă să recunoască guvernul de uniune naţională condus de Fayez al-Serraj, iar Washingtonul nu este de o parte sau alta în conflict şi discută cu toate părţile care ar putea influenţa încheierea unui acord.

„Cu numărul sporit de agenţi Wagner şi de mercenari în teren, credem că tabloul conflictului se schimbă şi se intensifică”, a spus oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului, referindu-se la grupul de mercenari ruşi cunoscut sub numele de Wagner

Libia este divizată din 2014 între tabere politice şi militare care îşi au sediul în capitala Tripoli şi în estul ţării.

Guvernul lui Serraj se luptă în prezent cu forţele conduse de mareşalul Khalifa Haftar, care îşi are fieful în estul Libiei.

Potrivit unor diplomaţi şi oficiali de la Tripoli, Haftar este susţinut de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi cel mai recent de mercenari ruşi. Turcia a susţinut guvernul recunoscut internaţional condus de Fayez al-Serraj, iar cele două părţi au încheiat un memorandum de înţelegere asupra cooperării maritime în estul Mediteranei, o decizie pe care oficialul american a descris-o drept „dăunătoare” şi „provocatoare”.

„Din perspectiva SUA, asta reprezintă o preocupare... Nu este momentul să se provoace mai multă instabilitate în Mediterana”, a spus oficialul citat.

De altfel, la scurt timp după aceste declarații, forţele mareşalului Khalifa Haftar au anunţat sâmbătă seara că au sechestrat un cargou turc sub pavilionul Grenadei în largul părţii de est a Libiei, pentru a-l percheziţiona.

Anunţul coincide și cu ratificarea de către parlamentul turc a unui acord de cooperare militară între Ankara şi Guvernul Libian de Uniune Naţională de la Tripoli (GNA), care din 4 aprilie se confruntă cu ofensiva declanşată de mareşalul Haftar care deţine controlul în estul ţării şi doreşte să cucerească capitala.

Nava turcă a fost condusă în portul Ras al-Helal, în apropiere de Derna, „pentru percheziţionarea şi verificarea încărcăturii sale", a explicat într-un scurt comunicat purtătorul de cuvânt al forţelor militare conduse de Haftar, Ahmad al-Mesmari.

Pe pagina sa de Facebook, acesta a publicat o înregistrare video a operaţiunii de interceptarea a navei, precum şi copiile paşapoartelor celor trei membri turci ai echipajului.

GNA, care este recunoscut de ONU, a anunţat joi punerea în aplicare a acordului de cooperare militară semnat la sfârşitul lunii noiembrie cu Ankara, ce deschide calea unei intervenţii mai directe a Turciei în Libia.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a promis, pe 10 decembrie, că va trimite trupe în sprijinul guvernului condus de Fayez al-Sarraj dacă acesta va adresa Turciei o solicitare în acest sens, conform acordului semnat între cele două părţi, ceea ce exacerbează şi mai mult tensiunile din regiune.

Forţele mareşalului Haftar sunt susţinute în principal de Emiratele Arabe şi Egipt, doi rivali regionali ai Turciei.

Mareşalul Haftar a ameninţat deja la sfârşitul lunii iunie că va ataca interesele Turciei în Libia şi a acuzat Ankara pentru sprijinul militar pe care îl acordă rivalilor săi din plan intern, potrivit themoscowtimes.com

 

Ne puteți urmări și pe Google News