Partidul actualului președinte era favorit clar încă de la început, iar după numărarea a 10.29% din voturi, în această dimineață, avea deja 41.52% din sufragii, conform informaţiilor furnizate de comisia electorală centrală de la Kiev, informează Reuters.

Platforma de Opoziţie s-ar clasa  locul al doilea,  în timp ce partidul fostului preşedinte Petro Poroşenko ar veni pe locul al treilea, urmate de formaţiunile politice ale fostului premier Iulia Timoşenko şi starului rock Sviatoslav Vakartciuk. Primele cifre oficiale reflectă astfel rezultatele sondajului de opinie realizat la ieşirea din secţiile de votare.

După scrutinul de duminică, preşedintele Zelenski a fixat drept priorităţi încheierea războiului cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei şi combaterea corupţiei.

„Suntem recunoscători poporului ucrainean pentru acest sprijin (…) Nu-i vom dezamăgi pe ucraineni”, a declarat Volodimir Zelenski la sediul formaţiunii sale politice.

”Sunteţi la curent cu priorităţile noastre (…); aşa cum doresc toţi ucrainenii, acestea sunt încetarea războiului, revenirea prizonierilor şi învingerea corupţiei”, a afirmat Zelenski.

El a invitat apoi la negocieri partidul pro-occidental Golos (Vocea) în vederea formării unei coaliţii guvernamentale.”Avem plăcerea de a-l invita pe domnul Vakartciuk” la negocieri, a declarat preşedintele Ucrainei.

Ucraina are un sistem electoral mixt, în care jumătate din parlamentari sunt aleşi prin vot pe liste de partid, iar jumătate prin vot uninominal de tipul first-past-the-post (câştigarea mandatului de către candidatul care obţine cele mai multe voturi într-o circumscripţie).