Situație de necrezut în dosarul clanului Corduneanu! Procurorii DIICOT au schimbat numele a trei martori importanți, după care i-au pierdut!
- Valentina Adam
- 2 octombrie 2017, 00:00
De patru ani, instanțele de judecată ieșene încearcă să găsească trei hoți care figureză la Evidența Persoanei cu numele schimbate. Pentru a-i proteja de eventualele agresiuni ale clanului Corduneanu, procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată Iași (DIICOT) au schimbat numele a trei persoane care ar fi fost obligate de membrii clanului Corduneanu să fure pentru ei în țările din Vestul Europei. De asemenea, oamenii legii le-au garantat protecție maximă și asigurarea că nu vor avea probleme cu membrii acestei grupări.
În acest context, cei trei au acceptat să povestească tot ce s-a întâmplat și să primească calitatea de parte vătămată cu identitate protejată. Au dat declarații la DIICOT în anul 2011, după care dosarul a ajuns pe masa judecătorilor în anul 2013. De atunci, instanțele au dorit audierea lor prin procedura specială, de la distanță, prin intermediul unei transmisiuni audio-video în care să le fie blurată față și vocea distorsionată. Nu s-a putut realiza acest lucru pentru că nici măcar procurorii nu au reușit să-i mai găsească. Astfel, judecătorii de la Tribunalul Iași au decis achitarea lui Marian Tiugă, zis Africanu', unul dintre membrii din eșalonul doi al grupării ieșene. În același dosar a fost trimis în judecată și Petronel Corduneanu, un lider incontestabil al acestui clan. Acum, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iași, iar aici judecătorii au devenit și mai interesați de soarta celor trei hoți care i-au denunțat pe Corduneni. La ultimul termen, judecătorii i-au somat pe procurori să le trimită identitatea reală a celor trei, existând dubii cu privire la acest aspect.
Toate poveștile încep cu un mic împrumut
Reporterii EVZ au intrat în posesia declarațiilor date la DIICOT de trei tineri despre care procurorii susțin că ar fi fost obligați de gruparea Corduneanu să fure în străinătate. Fiecare dintre ei ascunde o poveste dramatică și regretă ziua în care i-au cunoscut pe membrii acestui clan. „Eu îi cunoșteam din copilărie pe frații Corduneanu. La începutul anului 2008 am vrut să plec în străinătate pentru că nu aveam bani să-mi întrețin familia. Am împrumutat suma de 500 euro de la Petronela Tiugă (fostă Corduneanu, soră cu liderii clanului - n.r.), iar înțelegerea cu ea a fost să-i returnez suma de 650 euro. Am mers cu autocarul în Barcelona, Spania, și am stat aproximativ o lună și jumătate. Am furat în medie, pe zi, între 400 și 600 euro. Mare parte din banii câștigați în Spania i-am trimis Petronelei Tiugă. I-am achitat datoria în primele zile de furat acolo, însă, în realitate am fost nevoit să plătesc mult m a i mult. După achitarea datoriei îi trimiteam suplimentar, de două ori pe săptămână, câte 200 euro”, a spus Constantin Pușcașu. Acest nume este atribuit de procurori după audiere, nefiid numele real. Acesta a mai susținut că nu mai avea nicio posibilitate să scape de datorie, indiferent de cât de mult ar fi plătit. Acești bani pe care îi plătea cu titlul de taxă de protecție, aveau denumirea de „cadouri” în exprimarea membrilor clanului. „Nu aveam posibilitatea de a nu mai plăti cadourile pentru că aveam familia în țară, ca un fel de garanție. Petronela Tiugă îmi vizita periodic rudele pentru ca eu să știu că oricând li se poate întâmpla ceva rău. Acolo, în Barcelona, se afla și Marian Tiugă, soțul Petronelei Tiugă, iar acesta lucra acolo cu brigada lui”, a relatat Constantin Pușcașu. După ce a fost prins de polițiștii spanioli, și-a mutat activitatea în mai multe orașe din Germania și din Danemarca. Acolo a furat până la finalul anului 2009. De fiecare dată când a fost prins de anchetatorii străini, nu a spus că fură pentru clanul Corduneanu din România. „Victima nu a putut fi audiată în fața instanței, deși au fost efectuate numeroase demersuri în acest sens”, au declarat judecătorii de la Tribunalul Iași.
Hoțul Cordunenilor: „În Elveția, femeile umblau cu plicurile cu bani în genți”
George Ionescu, un alt nume inventat de procurori pentru o victimă a clanului, ar fi fost racolat și exploatat în perioada 2006/2007. El susține că în Alicante, Spania, hoții din „brigadă” furau în mod exclusiv de la grupurile de turiști englezi. „Cam toți hoții care acționau pentru clanul Corduneanu au împrumutat bani de la aceștia. De exemplu, la suma de 500 euro împrumutați trebuia să restitui în scurt timp suma de 2000/3000 euro, iar în caz contrar suma se majora în fiecare zi. Brigada lui Petronela Tiugă și a lui Marian Tiugă a mai acționat în Franța, în Anemasse, în Germania, în orașele Köln, Münhen și în alte orășele. În Franța am fost cazați la hotel Ibis. Dimineața treceam peste un pârău și intram în Elveția. Acolo ne deplasam în Geneva, unde se fura foarte bine. În Elveția, femeile umblau cu plicurile cu bani în genți, într-un plic fiind sume cuprinse între 800 și 2.000 euro. Furam franci, dar îi schimbam la casele de schimb valutar în euro”, a povestit George Ionescu. Acesta a mai declarat că hoții aveau procent din propriile furturi. Dacă furau puțin, li se dădea doar 10/15 euro.
Nu știau limba și nu se puteau descurca
Laura Avram, o altă victimă a clanului, a povestit că în vara anului 2007 a început să fure în localitatea Tarragona din Spania. „Tiugă Marian și Tiugă Petronela se comportau foarte urât și violent cu noi. Ne urmăreau să vadă ce și cât furăm. Mergeam la furat câte doi, dacă unul fura, altul îi ținea tira, adică asigura paza, sau dacă victima sesiza că i se fură bani sau bunuri, o împiedica să-l prindă. Bunurile furate le predam la finalul zilei persoanei de care țineam. O echipă de hoți fura zilnic bunuri și bani în sumă de 1000/2000 euro. Eram la mâna șefilor, pentru că nu știam limba și ne era frică de Corduneni”, a declarat Laura Avram.