Situație încordată la granița cu Belarus. Lituania declară starea de urgență
- Ionel Sclavone
- 9 noiembrie 2021, 22:28
Situația de la granița Belarusului cu Uniunea Europeană se înrăutățește pe măsură ce trece timpul și obligă statele din zonă să adopte noi măsuri.
Lituania a introdus starea de urgență pentru o lună, la granița cu Belarus, în contextul crizei migranților ilegali din zonă. Parlamentul de la Vilnius a aprobat o propunere formulată de guvernul lituanian în acest sens. Starea de urgență va intra în vigoare de la miezul nopții și va fi valabilă timp de o lună, după cum anunță presa internațională.
Adoptarea acestei măsuri va permite gărzilor de frontieră să facă uz de mijloace pentru a împiedica pătrunderea migranților ilegali, de pe teritoriul Belarusului în Lituania. Se vorbește despre „coerciție mentală” și „violență fizică proporțională”
De asemenea, pe parcursul stării de urgență sunt interzise toate deplasările pe o distanţă de 5 km în interiorul graniţei cu Belarus. Excepție vor face doar transporturile autorizate de paza de frontieră.
Ce prevede starea de urgență
Migranţilor le-ar putea fi confiscate telefoanele mobile, iar adunările publice ar putea fi interzise în apropierea frontierei şi în tabere.
„Starea de urgenţă este necesară pentru a utiliza (…) măsuri extraordinare spre a înlătura ameninţarea serioasă reprezentată pentru societate de către influxul masiv de străini”, au anunțat oficialii de la Vilnius după adoptarea actului normative.
La rândul său, premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a precizat că măsurile sunt de natură să-i descurajeze pe cei care ar încerca să-i ajute pe migranți să treacă granița.
Lituania a anunţat luni că deplasează trupe la graniţa cu Belarus pentru a se pregăti pentru un posibil aflux de migranţi.
Situație încordată la granița cu Belarus
Situația de la granița cu Belarus este foarte încordată, după ce un val imens de migranți ilegali au ajuns aici pentru a forța intrarea pe teritoriul Uniunii Europene. Polonia a mobilizat la frontieră 12.000 de militari și o echipă antitero pentru a bloca trecerea emigranților. Aceștia au fost călăuziți de militarii din Belarus și aduți în număr foarte mare la graniță.
UE îl acuză pe conducătorul autoritar de la Minsk, Alexander Lukașenko, de organizarea fluxurilor de emigranți din Orientul Mijlociu către frontierele occidentale. Este vorba despre o răzbunare ca răspuns la sancțiunile impuse de Bruxelles împotriva regimului autoritar.
Ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak a declarat luni că armata a fost pusă în stare de alertă ridicată. Adjunctul ministrului de externe, Piotr Wawrzyk, a avertizat că înfruntarea s-ar putea solda cu morți.