În contextul în care numărul persoanelor aflate la ATI crește în fiecare zi, iar autoritățile susțin că este o presiune enormă pe sistemul medical, o secție ATI din Capitală stă nefolosită.

Secția de Terapie Intensivă a spitalului Witting din Capitală poate să asigure tratament pentru 16 persoane care au dezvoltat o formă gravă a bolii.

Pe data de 23 iulie 2020, Spitalul Witting, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, a devenit spital-suport COVID. În toamna anului trecut, după mai multe încercări, secția ATI a fost în cele din urmă deschisă. Cu toate acestea, la începutul anului curent, cu toate că dispune de toată aparatura necesară, secția ATI a fost închisă. Motivul? Lipsa personalului medical.

„E de neînțeles faptul că stăm cu o secție ATI pentru tratarea cazurilor COVID, de 16 paturi și avizată de DSP, închisă din lipsa personalului medical, în condițiile în care necesarul de paturi crește zilnic”, a declarat revoltat medicul Laurențiu Ungurianu, chirurg la „Witting”, scrie Libertatea.

Secția ATI a spitalului Witting nu este dată în folosință. Situație ilogică

„Toate TIR-urile funcționează cu medici detașați care puteau fi aduși și la noi, mai ales că pentru această secție ATI s-au cheltuit sume mari de bani pentru achizițiile de echipamente făcute anul trecut. TIR-ul trebuie cablat la utilitățile spitalului, necesită stocator de oxigen… E de neînțeles. Să zicem că nu poți aduce personal pentru toate cele 16 paturi, dar poți măcar pentru opt paturi, cum s-a întâmplat în toamnă, când a fost un adevărat război. Primisem aparatura în mai-iunie, stătea nefolosită”, a descris cu indignare chirurgul, care consideră că managerul spitalului, Cristian Banu, este vinovat pentru această situație.

„În cele din urmă, s-a deschis secția. Au fost detașați șapte medici. După ce le-a expirat detașarea, au fost detașați cinci, apoi trei, iar în 14 ianuarie s-a închis secția. Înțeleg că nu avem personal suficient, dar asta este problema tuturor spitalelor din țară. De ce e nevoie să populăm TIR-urile, când avem secții ATI, nu înțeleg”, completează medicul de la „Witting”.

Sursa citată a încercat să ia legătura cu managerul spitalului Witting, dar și cu Raed Arafat, șeful DSU. Cristian Banu nu a răspuns solicitărilor, iar Raed Arafat le-a solicitat să revină mai târziu cu un alt apel.