Situație ilogică în București. O secție ATI în stare perfectă a fost închisă. Aparatura stă nefolosită

Situație ilogică în București. O secție ATI în stare perfectă a fost închisă. Aparatura stă nefolosită

Un medic atrage atenția asupra unei situații bizare cu care se confruntă un spital din Capitală. Cadrul medical susține că modul în care se tratează această problemă este unul ilogic.

În contextul în care numărul persoanelor aflate la ATI crește în fiecare zi, iar autoritățile susțin că este o presiune enormă pe sistemul medical, o secție ATI din Capitală stă nefolosită.

Secția de Terapie Intensivă a spitalului Witting din Capitală poate să asigure tratament pentru 16 persoane care au dezvoltat o formă gravă a bolii.

Pe data de 23 iulie 2020, Spitalul Witting, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, a devenit spital-suport COVID. În toamna anului trecut, după mai multe încercări, secția ATI a fost în cele din urmă deschisă. Cu toate acestea, la începutul anului curent, cu toate că dispune de toată aparatura necesară, secția ATI a fost închisă. Motivul? Lipsa personalului medical.

„E de neînțeles faptul că stăm cu o secție ATI pentru tratarea cazurilor COVID, de 16 paturi și avizată de DSP, închisă din lipsa personalului medical, în condițiile în care necesarul de paturi crește zilnic”, a declarat revoltat medicul Laurențiu Ungurianu, chirurg la „Witting”, scrie Libertatea.

Secția ATI a spitalului Witting nu este dată în folosință. Situație ilogică

„Toate TIR-urile funcționează cu medici detașați care puteau fi aduși și la noi, mai ales că pentru această secție ATI s-au cheltuit sume mari de bani pentru achizițiile de echipamente făcute anul trecut. TIR-ul trebuie cablat la utilitățile spitalului, necesită stocator de oxigen… E de neînțeles. Să zicem că nu poți aduce personal pentru toate cele 16 paturi, dar poți măcar pentru opt paturi, cum s-a întâmplat în toamnă, când a fost un adevărat război. Primisem aparatura în mai-iunie, stătea nefolosită”, a descris cu indignare chirurgul, care consideră că managerul spitalului, Cristian Banu, este vinovat pentru această situație.

„În cele din urmă, s-a deschis secția. Au fost detașați șapte medici. După ce le-a expirat detașarea, au fost detașați cinci, apoi trei, iar în 14 ianuarie s-a închis secția. Înțeleg că nu avem personal suficient, dar asta este problema tuturor spitalelor din țară. De ce e nevoie să populăm TIR-urile, când avem secții ATI, nu înțeleg”, completează medicul de la „Witting”.

Sursa citată a încercat să ia legătura cu managerul spitalului Witting, dar și cu Raed Arafat, șeful DSU. Cristian Banu nu a răspuns solicitărilor, iar Raed Arafat le-a solicitat să revină mai târziu cu un alt apel.

Ne puteți urmări și pe Google News