Situație dramatică la granița României. „Trebuie să rezistăm până în iunie, iulie!”

Situație dramatică la granița României. „Trebuie să rezistăm până în iunie, iulie!”

„Trebuie să rezistăm până în iunie, iulie!”, spune premierul Ungariei, Orban Viktor, cu referire la consecințele produse de pandemia de coronavirus chinezesc în țara sa.

Întrucât nu vom avea un vaccin mai repede de mijlocul anului viitor, „noi, maghiarii trebuie să rezistăm până în iunie, iulie”, a declarat premierul ungar Orbán Viktor, la postul maghiar de radio Kossuth, citat de RADOR.

Premierul maghiar a semnalat faptul că Uniunea Europeană - astfel că şi Ungaria - investeşte miliarde de euro în cercetarea unui vaccin, dar până acum, nici măcar preşedintele Comisiei Europene nu a putut spune când va fi disponibil un vaccin.

Lucrurile stagnează, astfel că „nu vom avea un vaccin mai repede de mijlocul anului viitor”. „Avem în spate şapte luni şi avem în faţă alte şapte luni, astfel că de acum încolo suntem trecuţi de jumătatea drumului”, a mai spus Orbán, care a adăugat că „eliberarea” va sosi în Ungaria în jurul lunii mai-iunie-iulie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Probleme și în economie

În ceea ce priveşte protejarea economiei în timpul epidemiei, prim-ministrul a spus că, datorită economiei sale bazate pe muncă, Ungaria a pus accentul pe locurile de muncă şi pe investiţii, atât în privinţa companiilor, cât şi a familiilor. Potrivit guvernului, cel mai mare pericol îl reprezintă aşteptarea, întrucât economia se opreşte atunci când companiile şi familiile aşteaptă şi nu fac investiţii şi achiziţii. De aceea, guvernul a oferit foarte mulţi bani pentru peste 900 de companii, ceea ce „a însemnat investiţii de peste 300-400 de miliarde de forinţi” şi salvarea a peste 155.000 de locuri de muncă, a explicat premierul.

Acum vor fi pornite motoarele din industria construcţiilor de locuinţe, pentru activarea investiţiilor familiale, pentru că cea mai mare investiţie familială este, întotdeauna, construirea sau renovarea unei locuinţe, a mai punctat Orbán Viktor .

Următorul pas logic în gestionarea acestei crize este instituirea unui TVA de 5% pentru construcţia de locuinţe, respectiv alte câteva măsuri, cum ar fi acordarea unor reduceri pentru renovări de locuinţe, a spus premierul.

Apărarea sanitară

El a vorbit şi despre apărarea sanitară din Ungaria, explicând că în primăvară Ungaria s-a aflat printre ţările cu cea mai bună apărare, iar dacă am reuşit o dată, „vom putea câştiga şi lupta cu cel de-al doilea val”. În situaţia actuală, victoria înseamnă ca sistemul sanitar să reziste până în momentul sosirii vaccinului.

Cu privire la criticile aduse Ungariei de către Katarina Barley, vicepreşedintele Parlamentului European, cu privire la corupţia din Ungaria, Orbán Viktor a spus: „De decenii întregi stânga nu face decât să vadă persoane periculoase. Nu vreau să mă laud, dar în cazul meu despre asta este vorba”, aşa că se încearcă „vânarea”, a punctat Orbán.

El a amintit că, în 1989, comuniştii au spus oamenilor că el s-a întors acasă de la Oxford cu un Mercedes alb. Este un reflex al stângii ca politicienii de dreapta să fie acuzaţi de corupţie, a spus Orbán, ceea ce în opinia sa este un lucru „eficient”, pentru că oamenii pornesc întotdeauna de la propria persoană şi deşi nu ştiu dacă a avut loc o faptă de corupţie, ştiu sigur că un astfel de lucru s-ar fi putut întâmpla.

Sigur că omul îşi susţine propriul adevăr, se apără, iar la final câştigă alegerile. De asta mă aflu şi eu aici, acum”, a adăugat Viktor Orbán. În zona germană corupţia este mai mare decât în Ungaria, „râde ciob de sticlă spartă”, a spus premierul ungar, care a vorbit, apoi, despre seria de scandaluri globale de spălare de bani, în centrul cărora se află o mare bancă germană.

În probleme de corupţie, la scandinavii „care fac pe deştepţii”, au dispărut două-trei bănci atât de mari, încât au tras după ele alte câteva mai mici, a adăugat premierul. Acesta este motivul pentru care nu-i place când occidentalii, doar pentru că sunt occidentali, se dau perfecţi în privinţa corupţiei, iar central-europenii, numai pentru că sunt central-europeni, sunt consideraţi corupţi.

Acest lucru nu corespunde realităţii. Nimeni nu este impecabil, dar nimeni nu este nici vinovat din start”, a spus Orbán. Premierul consideră că fondurile UE au fost investite cu folos în economia maghiară.