Evenimentul Zilei > Actualitate > Cazul suspect al voluntarului vaccinat anti-COVID-19! Care sunt explicațiile testării sale pozitive
Cazul suspect al voluntarului vaccinat anti-COVID-19! Care sunt explicațiile testării sale pozitive

Cazul suspect al voluntarului vaccinat anti-COVID-19! Care sunt explicațiile testării sale pozitive

Un spaniol care s-a vaccinat voluntar cu vaccinul aflat în teste la Universitatea Oxford a fost testat pozitiv, la patru luni de când a primit doza anti-COVID-19.

Testele la care participă bărbatul sunt realizate de gigantul farmaceutic AstraZeneca. Voluntarii primesc, fără ca ei să știe, fie vaccinul, fie placebo și află despre care este vorba doar prin reacțiile diferite.

Bărbatul originar din Spania este asimptomatic pentru moment și în izolare la domiciliu. El spune că speră ca vaccinul să-și facă efectul și să nu dezvolte o formă gravă de COVID-19. Joan Pons este un asistent medical care a dorit să fie inclus în faza a 3-a a studiilor clinice ale Universității Oxford, și a anunțat testul pozitiv pe pagina sa de Twitter. Potrivit acestuia, după 4 luni de rezultate negative, miercuri testul a fost pozitiv. Ca simptome, Pons a menționat nasul puțin înfundat și durerea de cap. Săptămâna viitoare acesta va repeta testul.

„Virusul încearcă să mă atace și rămâne de văzut ce va fi, însă sper ca vaccinul să înceapă să funcționeze. Vaccinul nu mă protejează de intrarea virusului (n.red. – în organism), ci mai degrabă împiedică trecerea lui din plămâni în sânge”, a declarat asistentul medical într-o postare video.

20 de mii de oameni din mai multe țări și de pe trei continente participă la testele AstraZeneca – Oxford. Pe de altă parte, un raport publicat vineri de compania pharma apreciază că nu există efecte secundare printre voluntarii care au luat parte la studiu.

Un precedent suspect

În luna septembrie, o mare controversă a fost generată de același proces de testare a vaccinului. AstraZeneca, compania care a dezvoltat vaccinul împreună cu Universitatea Oxford, a recunoscut că au rămas o mulțime de incertitudini cu privire la ce s-a întâmplat în cazul pacientului care a avut probleme ale coloanei vertebrale în urma testării. Totuși,  voluntarul s-a recuperat în urma unei inflamații severe a coloanei vertebrale și nu mai este spitalizat în acest moment.

Deși Agenția guvernamentală pentru siguranța alimentelor și medicamentelor din SUA a cerut încetarea testării vaccinului anti-coronavirus, agenția britanică echivalentă a studiat cazul și a permis, ulterior, ca testarea să continue în Regatul Unit.

Potrivit experților, uneori, o comorbiditate necunoscută este dezvăluită de răspunsul imunitar al unui organism la vaccin. Într-un astfel de caz, testarea poate fi continuată fără probleme pentru că boala nu a avut legătură cu vaccinul.

Sursa: Spainnews

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.