Lumea medicală este în alertă! Testarea celui mai așteptat vaccin a fost întreruptă

Lumea medicală este în alertă! Testarea celui mai așteptat vaccin a fost întreruptă

Studiile clinice finale pentru un vaccin coronavirus, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, au fost suspendate după ce un participant a avut o reacţie adversă în Marea Britanie.

Speranţele au fost mari că vaccinul ar putea fi unul dintre primele care vor apărea pe piaţă, după testarea cu succes a fazelor 1 şi 2. În faza 3 de testare, sunt implicaţi aproximativ 30.000 de participanţi în SUA, precum şi în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Dar după ce unul dintre participanţii la testele din Marea Britanie s-a îmbolnăvit, testările din toate ţările au fost oprite. Între timp, a fost lansată o investigaţie independentă, care examinează datele de siguranţă înainte ca autorităţile de reglementare să decidă dacă procesul se poate relua,

„În studiile mari, vor apărea mereu astfel de îmbolnăviri întâmplătoare, dar trebuie verificate independent înainte de a continua”, a spus un purtător de cuvânt al Universităţii Oxford. Aceasta este a doua oară când procesul de testare a vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltat de Oxford este suspendat. Se aşteaptă ca procesul de testare să fie reluat în câteva zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că la nivel mondial aproape 180 de vaccinuri se află în faza de testare, dar niciunul nu a finalizat încă studiile clinice, scrie BBC News., citat de Digi24.ro.

9 companii farmaceutice dintre cele care dezvoltă vaccinuri pentru noul coronavirus s-au angajat că vor respecta integritatea procesului științific. Într-o declaraţie comună, producătorii de medicamente au dat asigurări că vor transmite vaccinuri spre aprobare doar după demonstrarea siguranţei şi eficacităţii lor prin „studii clinice de amploare şi de înaltă calitate”.  Angajamentul este semnat de directorii executivi ai AstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck, Moderna, Novavax, Pfizer şi Sanofi.

Angajamentul vine în contextul în care cursa pentru obținerea unui vaccin devine din ce în ce mai acerbă, iar presiunile din partea politicienilor cresc. Președintele american este unul dintre cei care face presiuni pentru ca un vaccin să fie gata înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, programate pentru prima săptămână din luna noiembrie.