Situație de urgență la Cernobîl! O pădure din apropierea zonei de excludere a luat foc. Ce se întâmplă cu nivelul de radiații. VIDEO

Situație de urgență la Cernobîl! O pădure din apropierea zonei de excludere a luat foc. Ce se întâmplă cu nivelul de radiații. VIDEO Sursă: Bruno ismael da silva Alves | Dreamstime.com

Incendiu la Cernobîl. Îngrijorările privind un posibil accident nuclear la Cernobîl au crescut, după ce o pădure din apropierea zonei de excludere a luat foc. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a informat că flăcările au fost localizate pe o suprafață de 45 de hectare, mai mult de o duzină de pompieri fiind implicați în stingerea focului masiv.

Incendiu la Cernobîl. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a informat că, în noaptea de marți spre miercuri, gunoiul din pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl a luat foc. Mai mult de o duzină de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului, ulterior alăturându-se patru unități cu echipamente speciale.

Incendiu de proporții la o pădure de lângă Cernobîl

La ora locală 02.10, incendiul de la Cernobîl a fost localizat pe o suprafață de 45 de hectare. Materialele foto și video care s-au răspândit cu rapiditate pe toate rețelele de socializare arată flăcări înalte de câțiva metri la pădurea de lângă Zona de excludere de la Cernobîl.

„În pădurea din districtul Vîșhorod, litiera forestieră a luat foc. În timpul incendiului, pompierii noștri au salvat un rezident local. La ora 02:10, pe 18 mai, incendiul a fost localizat pe o suprafață de 45 de hectare. Începând cu ora 09:00, s-a raportat descompunere de iarbă uscată și butuci”, a transmis Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina într-un comunicat de presă, publicând, de asemenea, și imagini de la fața locului.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Zona de excludere din jurul centralei de la Cernobîl a fost închisă după topirea reactorului, în anul 1986. Această zonă abandonată este considerată în continuare periculoasă, deoarece solul conține radiații din momentul dezastrului major.

De asemenea, situl în sine prezintă încă instalații de depozitare nucleară și depozite de deșeuri care ar putea provoca un dezastru dacă ar lua foc, potrivit avertismentelor făcute de autorități de-a lungul timpului.

Îngrijorări privind un potențial accident nuclear

Trupele rusești au cucerit Cernăuțiul la începutul lunii martie. AIEA a pledat pentru un acord internațional care să permită accesul experților și echipamentelor în zonă pentru a asigura securitatea centralei de la Cernobîl. Au existat îngrijorări cu privire la lipsa alimentelor și a combustibilului pentru oamenii rămași în zonă, precum și cu privire la bunăstarea personalului blocat la centrala nucleară.

Însă autoritatea locală de reglementare ucraineană responsabilă de zonă cu pricina a transmis că nu se așteaptă ca incendiile care au loc în apropierea Cernobîlului să provoace probleme radiologice, potrivit AIEA.

În ciuda faptului că în prezent nu se efectuează măsurători de radiații, „autoritatea de reglementare a evaluat totuși riscurile radiologice ca fiind scăzute, pe baza anilor de experiență în astfel de incendii și a datelor detaliate privind locațiile și cantitățile de contaminare radioactivă reziduală în sol în urma accidentului din 1986”, arăta un comunicat emis în luna martie, când un alt incendiu a avut loc în zona de excludere.

Autoritatea de reglementare din Ucraina a transmis că monitorizează îndeaproape situația din Zona de excludere, folosind detectoare de radiații, care se află în stare de alertă maximă înaintea „sezonului anual al incendiilor”.