Evenimentul Zilei > International > Situaţie alarmantă la graniţa României. Al treilea val de coronavirus a umplut spitalele
Situaţie alarmantă la graniţa României. Al treilea val de coronavirus a umplut spitalele

Situaţie alarmantă la graniţa României. Al treilea val de coronavirus a umplut spitalele

Novinite. Al treilea val de coronavirus a umplut spitalele din Bulgaria. Peste 7.000 de persoane infectate au fost internate cu complicaţii.

„Ne apropiem de valorile din octombrie şi noiembrie, dar nu simţim această presiune asupra sistemului de sănătate, care a fost dificil de controlat”, a explicat ministrul sănătăţii, prof. Kostadin Anghelov. Pentru a controla valul infecţiei, spitalele suplimentează numărul de paturi.

Prognoza este că vârful celui de-al treilea val de infectări încă nu a fost atins. „În următoarele două-trei săptămâni, vom atinge valorile de vârf, după care va urma un declin”, a comentat şeful Inspectoratului de Stat pentru Sănătate din Bulgaria, dr.Anghel Kuncev.

După ce şase cetăţeni bulgari care au revenit în ţară dintr-o vacanță în Zanzibar au fost testaţi pozitiv cu coronavirus, directorul Centrului Naţional pentru Boli Infecţioase şi Parazitare şi membru al Comandamentului Naţional Operaţional pentru Combaterea COVID-19, prof.Todor Kantardjiev, a subliniat importanţa plasării în carantină a persoanelor care se întorc din străinătate.

Agenţia Europeană pentru Medicamente urmează să se pronunţe, miercuri, asupra vaccinului AstraZeneca. O analiză în acest sens se desfăşoară şi în Bulgaria. „Este important să avem rezultatele, astfel încât să putem prezenta categoric dovezi că nu există nicio legătură şi oamenii să se liniştească”, a explicat directorul Agenţiei Executive pentru Medicamente din Bulgaria, Bogdan Kirilov.

Dacă rezultatele demonstrează că preparatul este sigur, administrarea vaccinului poate reîncepe de joi, ceea ce înseamnă că medicii de familie vor relua imunizările şi „coridoarele verzi” vor funcţiona din nou. Potrivit experţilor bulgari din domeniul sănătăţii, nu există nicio legătură între imunizarea femeii în vârstă de 57 de ani din Plovdiv şi decesul acesteia, survenit la câteva ore după aceea.

Luna aceasta, Bulgaria va primi 480.000 de doze de vaccinuri împotriva COVID-19. (Rador)