Situația fierbinte în Orientul Mijlociu. Rebelii Houthi au lovit perolier saudit

Nave în Marea Roșie Sursa foto: X

Orientul Mijlociu. Rebelii Houthi, susținuți de Iran, au lovit două petroliere în Marea Roșie, dintre care unul sub pavilion saudit. Acest atac, confirmat de armata Statelor Unite, este de natură să escaladeze tensiunile în zonă.

Militanții organizației yemenite au atacat două petroliere, Amjad, sub pavilion saudit, şi Blue Lagoon I, sub pavilion Panama. Informația a fost confirmată de reprezentanții armatei Statelor Unite, care au calificat atacurile drept „acte nesăbuite de terorism”.

Lovitura Houthi încinge și mai mult situația

Rebelii yemeniți au revendicat atacul asupra petrolierului Blue Lagoon, sub pavilion panamez. Reprezentanții Houthi au comfirmat că au lansat mai multe atacuri cu drone și rachete asupra navei. Ei nu au făcut nici o referire la atacul asupra celui de-al doilea petrolier, sub pavilion saudit.

Pe de altă parte, Comandamentul central al SUA a confirmat că atacurile au vizat cele două petroliere. Responsabilii militari americani au descris atacurile drept „acte nesăbuite de terorism din partea Houthi”. Rebelii au fost folosite două rachete balistice și o dronă care a lovit ambele nave.

Potrivit surselor americane, ambele petroliere erau încărcate cu țiței. Petrolierul saudit Amjad transporat două milioane de barili de petrol.

Potrivit unor surse, cele două vase navigau împreună, unul aproape de celălalt, în momentul atacurilor. Acestea au fost lovite, însă au putut să-și continue călătoria fără pagube majore sau victime.

Orientul Mijlociu o zonă fierbinte

Proprietarul petrolierului Amjad, grupul naţional saudit de transport maritim Bahri, nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Se știe că nava are o capacitate de transport de maxim două miliaone de barili de petrol. Atacul rebelilor Houthi nu face decât să amplifice tensiunile din Orientul Mijlociu.

După ce Israelul a declanșat operațiunile militare din Gaza, ca replică la atacul Hamas din 7 octombrie, rebelii Houthi s-au declarat de partea organizației palestiniene. Aceștia au lansat mai multe atacuri asupra navelor de transport care navighează pe rutele din Marea Roșie. Mai multe nave au fost vizate de lovituri cu rachete și drone din Yemen.

În urmă cu câteva zile, o navă sub pavilion grecesc a fost avariată grav într-un atac al rebelilor Houthi susținuți de Iran. Vasul a fost blocat în Marea Roșie. Petrolierul Sounion a fost lovit de mai multe proiectile în largul orașului-port Hodeidah din Yemen.

Rebelii au revendicat atacul, ca parte a campaniei de solidaritate cu palestinienii în războiul dintre Israel și Hamas în Gaza.

Coaliție internațională împotriva rebelilor Houthi

Atacurile asupra navelor comerciale au forțat armatorii să evite transportul prin Canalul Suez, cea mai scurtă rută între Europa și Asia. Aceștia preferă rute de navigație ocolitoare, în ciuda costurilor ridicate pentru a nu fi atacați de rebelii Houthi.

În acest context, SUA au format o coaliție navală internațională menită să protejeze navele care trec prin zonă. În afară de doborârea rachetelor și dronelor lansate de Houthi, SUA au interceptat mai multe transporturi cu arme iraniene destinate rebelilor din Yemen.

De asemenea, mai multe state europene au derulat o misiune internațională în Marea Neagră, separat de cea a SUA. Misiunea ondusă de UE are obiective pur defensive, scopul urmărit fiind protecția navelor care tranzitează zona.