Situația COVID-19 în Europa: Olanda intră în carantină. Parisul și-a anulat festivitățile. Omicron devine dominantă la începutul lui 2022

Situația COVID-19 în Europa: Olanda intră în carantină. Parisul și-a anulat festivitățile. Omicron devine dominantă la începutul lui 2022 sursă: arhivă

Situația pandemică se înrăutățește în Europa. Tulpina Omicron a virusului SARS-COV-2 se răspândește cu rapiditate, în special în Marea Britanie, unde s-au raportat peste 90.000 de noi cazuri de boală COVID-19 timp de două zile succesive. Olanda impune noi măsuri restrictive începând de duminică, 19 decembrie. Parisul a anulat emblematicul foc de artificii de Anul Nou de pe Champs-Elysées.

Ultimele noutăți despre pandemia de coronavirus și varianta Omicron. Marea Britanie se confruntă cu un număr crescând al cazurilor de boală COVID-19. Infectările cu Omicron au crescut în Londra, primarul capitalei britanice semnalând situația drept un „incident major”.

Peste 90.000 de cazuri COVID-19 în Marea Britanie

Marea Britanie a raportat sâmbătă 90.418 cazuri noi de COVID-19, ajungând la peste 90.000 de infecții pentru două zile la rând, potrivit datelor guvernamentale. 125 de decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Vineri, au fost raportate 93.045 de cazuri de infectare cu SARS-COV-2.

Autoritățile sanitare britanice au anunțat la începutul zilei de sâmbătă că peste 10.059 de cazuri de variantă Omicron au fost confirmate cel mai recent. Noua tulpină a SARS-COV-2 se răspândește vertiginos. Primarul Londrei a vorbit despre un „incident major” în capitală, după ce Adunarea londoneză a comunicat că numărul bolnavilor infectați cu noua mutație a crescut. Numărul pacienților din spitalele londoneze a crescut cu 29%.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Incident major” în Londra. Omicron este mutație dominantă

Adunarea londoneză a precizat că un incident major „este definit ca fiind un eveniment sau o situație cu o serie de consecințe grave care necesită punerea în aplicare a unor măsuri speciale de către una sau mai multe agenții de intervenție de urgență”.

„Știm că vaccinul ne oferă cea mai bună apărare împotriva virusului. În prezent, în Londra există mai multe clinici care livrează vaccinuri decât în orice alt moment al pandemiei. Îi îndemn pe toți londonezii să își facă o programare sau să meargă la unul dintre numeroasele centre de consultații din întreaga capitală cât mai curând posibil”, a spus Khan.

La începutul zilei, primarul a declarat că majorarea numărului de cazuri de variantă Omicron în Londra este „extrem de îngrijorătoare”, adăugând că această variantă este acum „dominantă” în capitala britanică. „Cazurile sunt în creștere rapidă, iar numărul de internări în spitale este din nou în creștere”, a mai precizat edilul.

Olanda impune carantina. Mese cu maximum 4 invitați de sărbători

Olanda va impune o nouă carantină strictă începând de duminică, 19 decembrie, de la ora 05.00, pentru a limita răspândirea variantei Omicron, a anunțat premierul Mark Rutte într-o conferință de presă, potrivit CNN.

Reuniunile în interior vor fi limitate la maximum doi invitați până pe data de 14 ianuarie, cu excepția Crăciunului și a Anului Nou, când limita va fi extinsă la patru invitați.

De asemenea, toate școlile vor fi închise și activitățile extracurriculare vor fi anulate cel puțin până pe 9 ianuarie. Pe 3 ianuarie, cabinetul va decide dacă elevii se vor putea întoarce în bănci după data de 10 ianuarie.

Competițiile sportive vor fi întrerupte și toate sălile de sport vor fi închise, a declarat Mark Rutte, deși copiii sub 17 ani vor putea continua să continue să facă sport aici până duminică, la ora locală 17.00.

Focul de artificii de pe Champs-Elysées a fost anulat

În altă ordine de idei, Parisul și-a anulat tradiționalul foc de artificii de pe emblematicul bulevard Champs-Elysées, din cauza noului val pandemic, a anunțat sâmbătă Primăria Parisului.

„Primăria Parisului regretă să anuleze toate festivitățile planificate pe Champs-Elysées în acest an, pe 31 decembrie, din cauza reapariției pandemiei”, a precizat Primăria Parisului într-un comunicat de presă. „Sperăm că anul 2022 ne va permite să sărbătorim împreună momente de bucurie și vă dorim în această așteptare să împărtășiți cu cei dragi un frumos sezon de sărbători”, se mai arată în poziția administrației.

Omicron va deveni dominantă în Franța la începutul lui 2022

Premierul francez Jean Castex a anunțat vineri că marile evenimente și adunări în aer liber vor fi interzise în noaptea de Anul Nou, în condițiile în care țara se confruntă cu al cincilea val de pandemie COVID-19.

Castex a declarat că varianta Omicron se răspândește rapid în Franța și că „va deveni varianta dominantă la începutul anului 2022”. El a făcut apel la oameni să se testeze „în orele care preced reuniunile de sărbători” și să „acționeze în mod responsabil”.

Franța a raportat 48.808 cazuri noi de COVID-19, o creștere de aproape 7% în ultima săptămână, începând cu 13 decembrie, potrivit datelor guvernului francez.

OMS: Cazurile Omicron se dublează la fiecare 1,5 până la 3 zile în țările în care transmiterea este documentată

Cazurile de variantă Omicron a coronavirusului se dublează la fiecare 1,5 până la 3 zile în țările în care transmisiunile sunt documentate, a anunțat sâmbătă Organizația Mondială a Sănătății.

Într-o informare tehnică transmisă CNN, OMS precizează că Omicron a fost identificat în 89 de țări începând de joi și prezintă în mod constant un avantaj substanțial de creștere față de varianta Delta. Omicron are un număr mare de mutații, „dintre care unele sunt îngrijorătoare” și pot fi asociate cu un potențial mai mare de scăpare imunitară și de transmisibilitate.

„Se răspândește semnificativ mai rapid decât varianta Delta în țările cu transmitere comunitară documentată, cu un timp de dublare între 1,5-3 zile”, potrivit documentului.

„Omicron se răspândește rapid în țările cu niveluri ridicate de imunitate a populației și rămâne incert în ce măsură rata de creștere rapidă observată poate fi atribuită evitării imunității, transmisibilității crescute intrinseci sau unei combinații a celor două”, a precizat OMS.

„Există încă date limitate privind gravitatea clinică a Omicron. Sunt necesare mai multe date pentru a înțelege profilul de severitate și modul în care severitatea bolii este influențată de vaccinare și de imunitatea preexistentă”, au mai spus reprezentanții OMS.

„Avem încă date disponibile limitate și nicio dovadă evaluată de colegi privind eficacitatea sau eficiența vaccinului până în prezent pentru Omicron”, mai arată OMS.