Acestea sunt cele mai scumpe orașe din lume în 2021. Orașul cu cele mai mari prețuri care a detronat Parisul

Acestea sunt cele mai scumpe orașe din lume în 2021. Orașul cu cele mai mari prețuri care a detronat Parisul Sursa foto: Arhiva EVZ

Peste tot în lume, a fost un an dificil pentru portofel. Blocajele lanțului de aprovizionare și cererea în scădere a consumatorilor au crescut costul vieții în multe dintre cele mai mari orașe ale lumii, potrivit unei noi cercetări publicate miercuri.

Acestea sunt cele mai scumpe orașe din lume în 2021. Un oraș important a suferit schimbări mai rapide decât majoritatea, trecând de pe locul cinci pe primul în indicele mondial al costului vieții din acest an, informează Economist Intelligence Unit (EIU). Orașul israelian Tel Aviv s-a clasat pentru prima dată în fruntea clasamentului, depășindu-l pe liderul de anul trecut Paris, care acum este la egalitate pe locul doi cu Singapore.

EIU atribuie creșterea bruscă a indicelui Tel Aviv-ului pe seama creșterilor prețurilor la alimente și transport și la puterea sikelului israelian față de dolarul american.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bunuri și servicii de zi cu zi

Indicele costului vieții la nivel mondial 2021 urmărește costul vieții în 173 de orașe globale -- cu 40 mai multe decât anul trecut -- și compară prețul a peste 200 de produse și servicii de zi cu zi. Datele sunt adunate de echipa globală de cercetători a EIU în fiecare martie și septembrie.

Indicele este comparat cu prețurile din New York City, prin urmare orașele cu monede care sunt mai puternice față de dolarul american sunt în clasament. Zurich și Hong Kong se află pe pozițiile patru și, respectiv, cinci, deținând anul trecut primul loc alături de Paris. New York, Geneva, Copenhaga, Los Angeles și Osaka completează restul primelor 10.

Clasamentele superioare continuă să fie dominate de orașele europene și asiatice dezvoltate. Orașele cu cel mai jos rang sunt în principal în Orientul Mijlociu, Africa și părțile mai puțin bogate ale Asiei.

Probleme din cauza pandemiei

EIU raportează că, în medie, prețurile pentru bunurile și serviciile acoperite de indice au crescut cu 3,5% de la an la an în termeni de monedă locală, comparativ cu o creștere de doar 1,9% la această dată anul trecut.

Problemele cauzate de pandemie au contribuit la creșterea prețurilor, iar restricțiile sociale afectează în continuare producția și comerțul din întreaga lume. Cu o nouă variantă de coronavirus care provoacă în prezent o alarmă larg răspândită, aceste probleme nu vor dispărea.

Creșterea prețului petrolului a dus la 21% prețul benzinei fără plumb, relatează EIU, dar au existat și creșteri mari de preț la categoriile de recreere, tutun și îngrijire personală.

Orașul cu cea mai mare creștere în 2021 a fost orașul iranian Teheran, care a sărit cu 50 de locuri de la numărul 79 la numărul 29, deoarece sancțiunile americane au dus la lipsuri și prețuri mai mari. Orașul sirian Damasc se clasează din nou drept cel mai ieftin oraș din lume, deoarece economia sa distrusă de război continuă. Damasc și Teheran au suferit de pe urma unei inflații foarte ridicate în 2021, la fel ca Caracas în Venezuela și Buenos Aires în Argentina, informează CNN.

Cele mai scumpe orașe din lume în 2021

1. Tel Aviv, Israel 2. Paris, Franța 2. Singapore 4. Zurich, Elveția 5. Hong Kong 6. New York City 7. Geneva, Elveția 8. Copenhaga, Danemarca 9. Los Angeles, California 10. Osaka, Japonia 11. Oslo, Norvegia 12. Seul, Coreea de Sud 13. Tokyo, Japonia 14. Viena, Austria 14.  Sydney, Australia 16. Melbourne, Australia 17. Helsinki, Finlanda 17. Londra, Marea Britanie 19. Dublin, Irlanda 19. Frankfurt, Germania 19.  Shanghai, China