Situația clădirilor de sănătate din România este deplorabilă. Anunțul făcut de specialiști

Situația clădirilor de sănătate din România este deplorabilă. Anunțul făcut de specialiști

Asociația pentru Securitatea la Incendiu a Construcțiilor, atrage atenția după tragedia de la Matei Balș cu multe dintre clădirile spitalelor din țară reprezintă un risc major asupra fiecărui cadru medical sau pacient.

Situația clădirilor de sănătate din România este deplorabilă. „Asociația pentru Securitatea la Incendiu a Construcțiilor își exprimă regretul pentru evenimentele întâmplate la institutul Matei Balș din București și unde pacienți români au sfârșit dramatic într-un incendiu." se arată într-un comunicat transmis duminică.

„Situația clădirilor de sănătate din România este una deplorabilă. Sub 1% dintre acestea îndeplinind condițiile specifice securității la incendiu. Aceste clădiri nu sunt sigure și reprezintă un risc major asupra fiecărui cadru medical sau pacient român." au precizat reprezentanții asociației.

În peste 70% din cazuri reabilitarea spitalelor vechi este imposibilă

„Reabilitarea clădirilor este una dificilă și în multe cazuri imposibilă deoarece nu pot fi conformate pentru funcțiunea de spital după normele moderne de siguranță. Spre exemplu sunt necesare coridoare de minim 220 cm și scări cu lățimea de minim 260 cm. Ori în peste 70% din cazuri această condiție nu se mai poate îndeplini.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tocmai de aceea considerăm că un program amplu național pentru construcția de noi spitale la nivel județean reprezintă cea mai bună, sigură și ieftină opțiune. Aceasta permite continuarea activității până la finalizarea noilor clădiri.

Practica reconstruirii unităților sanitare este una mondială. Durata lor de viață fiind depășită cu mult la acest moment în cazul majorității clădirilor.

Situația clădirilor de sănătate din România este deplorabilă. Este nevoie de un program național

România dispune de specialiști care să asigure proiectarea și executarea unor astfel de clădiri. Guvernul trebuie însă să își asume un program național pe termen scurt așa cum s-a întâmplat și în cazul construirii sălilor de sport.

Varianta realizării de spitale județene tip este cea mai rapidă deoarece ar permite un ritm alert și o standardizare a clădirilor”, informează Antena3.

Un puternic incendiu a izbucnit vineri la Spitalul Matei Balș, șapte persoane fiind decedate. Flacără deschisă a izbucnit la parter, care cuprinzând o suprafață de 100 – 120 mp. Patru saloane au fost afectate, mulți dintre pacienți fiind relocați la alte spitale.