Evenimentul Zilei > Actualitate > Raport IGSU alarmant după tragedia de la Piatra Neamț: Peste 300 de clădiri nu dețin autorizație de securitate la incendiu
Raport IGSU alarmant după tragedia de la Piatra Neamț: Peste 300 de clădiri nu dețin autorizație de securitate la incendiu

Raport IGSU alarmant după tragedia de la Piatra Neamț: Peste 300 de clădiri nu dețin autorizație de securitate la incendiu

Tragedia de vineri, de la Institutul Matei Balș, face din nou actuală situația autorizațiilor de securitate la incendiu la clădirile publice și private din România. Raportul IGSU elaborat după tragedia de la Piatra Neamț este alarmant.

Raport IGSU: sute de clădiri, fără autorizație de securitate la incendiu!  Peste 300 de clădiri în care funcţionează unităţi medicale publice sau private, la nivel naţional, nu deţineau autorizaţie privind siguranţa la incendiu, la sfârşitul anului trecut, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Dintre aceste imobile, peste 180 nu au nici avizul de securitate la incendiu, potrivit G4media. Avizul include un plan detaliat privind respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.

IGSU: 310 clădiri dețin autorizație. Pentru 120 clădiri au fost eliberate avize de securitate 

Raportul ISGU relevă că dintre cele 302 clădiri fără autorizație, pentru 120 de clădri au fost eliberate avize de securitate.

„Din punctul de vedere al avizării-autorizării privind securitatea la incendiu a unităţilor sanitare, la data de 16.11.2020, la nivel naţional, funcţionau 1.392 de clădiri ale unităţilor sanitare şi private, cu paturi. Din totalul acestora, 310 deţin autorizaţia de securitate la incendiu, iar 52 sunt autorizate parţial. Totodată, 728 dintre clădirile unităţilor sanitare nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. De asemenea, dintre clădirile care nu deţin autorizaţie (302), pentru 120 clădiri au fost eliberate avize de securitate la incendiu”, se arată într-un raport al IGSU publicat după incendiul din Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.

Clădiri fără autorizație! În ce condiții este necesară o autorizaţie de securitate la incendiu

Normele legale impun ca autorizaţia de securitate la incendiu să certifice respectarea de către o constructive a prevederilor reglementărilor tehnice de proiectare. Acest document conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei de securitate la incendiu. Autorizaţia trebuie solicitată după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor şi înainte de darea în funcţiune a clădirii.

Deţinătorii clădirilor au obligaţia de a obţine avizul şi autorizaţia de siguranţă la incendiu. Eliberarea acestor documente este necesară atât pentru construcţiile existente, atunci când se schimbă funcţiunile unui spaţiu şi/sau se execută lucrări de modificare, cât şi pentru construcţiile noi. Pentru construcţiile existente sunt necesare atunci când se schimbă funcţiunile unui spaţiu şi/sau se execută lucrări de modificare, Pentru unităţile sanitare, această obligaţie a fost instituită începând din 1992.

Institutul Matei Balş avea avize de securitate, dar nu avea autorizație de securitate

Pavilionul 5 al Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, unde vineri dimineaţă a izbucnit incendiul în care 6 pacienţi au murit, deţine aviz de siguranță la incendiu fără a avea autorizaţia de securitate la incendiu, a transmis, vineri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Ultimele controale la clădirea care are parter, subsol, trei etaje şi mansardă au fost făcute de pompieri în lunile martie şi noiembrie ale anului trecut.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.