Site-ul ANAF a fost închis. Care sunt motivele invocate de autorități
- Ionel Sclavone
- 21 noiembrie 2020, 17:44
Site-ul ANAF nu va funcționa în orele următoare, până duminică, la ora 9.00 din cauza unor operațiuni periodice de mentenanță.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP), prin Centrul Naţional de Informaţii Financiare, şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) derulează, în perioada 21 - 22 noiembrie a.c., operaţiuni de mentenanță și modernizare a reţelei de comunicaţii SAN (Storage Area Network). Potrivit unui comunicat de presă transmis către redacții, aceste intervenții vor genera, în intervalul de timp menționat, indisponibilitatea serviciilor electronice furnizate prin intermediul portalului www.anaf.ro.
„Ne cerem scuze anticipat pentru inconvenientele create şi vă asigurăm că întreprindem toate demersurile necesare pentru finalizarea acestei operaţiuni înainte de ora planificată. Pandemia a determinat accelerarea digitalizării la nivel guvernamental, ANAF fiind o instituţie cheie în ceea ce priveşte serviciile electronice oferite contribuabililor”, se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Finanțelor Publice.
Operațiunile de mentenanță la website-ul ANAF au început sâmbătă la ora 9.00 și vor dura 24 de ore, până în dimineața zilei de duminică, la ora 9.00.
„Ministerul Finanțelor Publice și ANAF optimizează permanent aplicațiile informatice pentru îmbunătățirea administrării fiscale a contribuabililor, atât din perspectiva procedurilor interne pentru eficientizarea proceselor, cât și din perspectiva utilizării serviciilor electronice de către contribuabili. Astfel, creăm posibilitatea de digitalizare pe scară mai largă a formularisticii primite și transmise de către ANAF, iar, pe de altă parte, dezvoltăm interconectarea cu alte instituții pentru asigurarea comunicării electronice a datelor la nivel inter-instituțional și pentru a reduce prezența contribuabililor la ghișeu”, precizează sursa citată.
Informatizarea este unul dintre obiectivele pe care și le-a asumat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Acesta a precizat că, în urma implementării proiectelor de digitalizare informatizare, vor crește și sumele sumele atrase la bugetul public. Astfel, la finalul lunii octombrie, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, declara banii la buget vor fi aduși în urma digitalizării, a informatizării și prin implementarea sistemului de e-facturare. Potrivit estimărilor sale, după ce vor deveni operaționale aceste măsuri, la bugetul de stat vor fi atrași în plus peste 20 de miliarde de lei.