SANITAS iese la atac. Sistemul sanitar declanșează cea mai mare grevă din ultimii 20 de ani

SANITAS iese la atac. Sistemul sanitar declanșează cea mai mare grevă din ultimii 20 de ani

SANITAS amenință cu declanșarea conflictului colectiv de muncă. Federația acuză faptul că Guvernul majorează salariile doar pentru 1.800 de angajați din sistemul sanitar, dintr-un total de 4.800 de lucrători.

Angajații din sistemul sanitar au anunțat că vor organiza în 2024 cea mai mare grevă din ultimii 20 de ani. După ce doar o anumită din personalul direcțiilor de sănătate publică ar urma să primească majorări salariale anul viitor, Federația SANITAS amenință cu declanșarea conflictului colectiv de muncă.

Angajați din sistemul sanitar organizează cea mai mare grevă din ultimii ani

SANITAS reprezintă peste 100.000 de angajați din sistemul sanitar și cel de asistență socială. Sindicaliștii au reușit să strângă peste 15.000 de semnături, însă o evaluare corectă ar urma să fie demarată la începutul anului viitor.

Federația nu exclude să strângă alți 10.000 de lucrători din sistemul de sănătate. În aceste condiții serviciile medicale ar urma să fie paralizate, iar cadrele medicale vor trata doar cazurile urgente.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi am început, deși nu este cea mai bună perioadă, am început strângerea de semnături, pur și simplu oamenii sunt revoltați. Lipsa de respect pe care politicienii o arată lucrătorilor din sistemul sanitar. Avem peste 15.000 de semnături strânse în momentul acesta.

O evaluare exactă o vom face la începutul anului viitor, dar ne îndreptăm către o grevă generală. Apreciem că vom strânge 100.000 de semnături până la jumătatea lunii ianuarie, iar această grevă înseamnă întreruperea activității și asigurarea doar a urgențelor”, au declarat reprezentanții SANITAS, într-un mesaj pe Facebook.

Pacienții, victime colaterale în lupta dintre SANITAS și Guvernul României

În lupta dintre Guvern și lucrătorii din sistemul sanitar pacienții sunt cei care suferă cel mai mult. Aspect consemnat chiar de Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației SANITAS.

„Pentru că legea ne obligă să facem asta. Ne pare rău pentru pacienții noștri, ca de fiecare dată, nu ne dorim ca ei să sufere, dar nu avem încotro. În sistemul sanitar sunt foarte multe probleme nerezolvate de ani de zile.

Colegilor mei le-a ajuns cuțitul la os. Viața ne arată că numai cu greve și revolte destupăm urechile politicienilor români", a spus Iulian Pope, prim vicepreședinte Federația Sanitas.

Doar 1.800 de angajați din sistemul sanitar vor beneficia de salarii mai mari

Federația SANITAS acuză faptul că Guvernul crește salariile doar pentru 1.800 de angajați din Sănătate. În condițiile în care totalul  este de 4.800 de lucrători. Întrebat dacă a ridicat problema și în fața instituțiilor abilitate, Iulian Pope a răspuns astfel:

„De cele mai multe ori noi am ales calea dialogului și nu neapărat să ajungem la greva generală. Din vară, de la declarațiile patriotice ale celor doi prim miniștri, anul asta am ajuns la nepăsare, lipsă de respect și amânări care nu mai merg în sistemul sanitar", a conchis Iulian Pope, prim vicepreședinte Federația Sanitas.