Sistemul sanitar din România PRĂDUIT de hackeri

Sistemul sanitar din România PRĂDUIT de hackeri

Hackerii au intrat în baza de date a sistemului sanitar din România şi se folosesc de diagnostice pentru a coordona piaţa neagră a medicamentelor. Sistemele informatice ale spitalelor româneşti sunt foarte vulnerabile în faţa acestora.

Preşedintele Alianţei Medicilor, Bogdan Tănase, a precizat că „nu avem o structură. Mereu este făcută cu calculatoare şi monitoare aduse de acasă. De multe ori, structurile informatice ale spitalelor nu sunt legate între ele”. Hackerii au invadat sistemele cu viruşi informatici, care au blocat baza de date, şi au cerut bani pentru a debloca baza de date a pacienţilor.

Computerele sistemului sanitar românesc nu sunt protejate cu softuri speciale, iar infractorilor cibernetici le este foarte uşor să le acceseze.

Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică a transmis faptul că „personalul nu este antrenat ca să ştie că este un mesaj fraudulos şi deschid acele ataşamente. În general, în România, spitale mici sau cele mai puţin tehnologizate folosesc echipamente vechi ce n-au fost actualizate. Sunt ameninţările care neagă accesul la fişiere critice, baze de date, fişe medicale ale pacienţilor. Cel mai des este vorba de emailuri cu ataşamente infectate”.

Cea mai atatcată bază de date a sistemului medical este cea a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, acesta deţinând, de altfel, şi cea mai mare bază de date în ceea ce priveşte numărul pacienţilor. Serverele conţin date despre acesţia, iar hackerii le folosesc pentru a cere, ilegal, bani pentru asigurări de sănătate. 

Bogdan Tănase a mai subliniat faptul că aceştia blochează efectiv activitatea medicilor de familie şi a acelora din spitale. Prin urmare, Casa de Aigurări nu poate despăgubi cazurile care nu sunt validate în sistem. 

În ceea ce priveşte sistemul privat, aceştia au o infrastructură mult mai bine dezvoltată. "Accesul pe aplicaţii se face cu parole pentru fiecare tip de personal. Se vede clar cine, când şi ce a accesat”, a declarat Cristian Hotoboc, preşedintele Palmed.

O ţintă destul de bună ar putea fi şi farmaciile, al căror sistem ar favoriza comercializarea medicamentelor pe piaţa neagră. 

Potrivit Digi 24, experţii susţin că e aproape imposibil să afle cine este în spatele unui atac. Se bănuieşte că aceşti infractori virtuali sunt ruşi, sirieni, chinezi sau chiar români. 

Ne puteți urmări și pe Google News