Evenimentul Zilei > Social > Sistemul de Sănătate este la pământ. România, codașa din UE
Sistemul de Sănătate este la pământ. România, codașa din UE

Sistemul de Sănătate este la pământ. România, codașa din UE

Cu o alocație de doar 5,6% din PIB pentru Sănătate, România ocupă ultimul loc din UE. Statul nu investește în medicina de familie și în prevenție, iar managerii spitalelor nu sunt pregătiți. 

 

Acestea sunt doar câteva dintre problemele semnalate de un fost consilier al ministrului Sănătății.

Sănătatea costă puţin în ochii guvernanţilor. România alocă 5,6% din PIB, fiind pe ultima poziţie în U.E. În fiecare an, s-au alocat bani mai mulţi, dar insuficienţi. Spitale noi nu s-au construit şi investiţiile importante se lasă aşteptate. De asemenea, numeroși manageri nu ştiu să coordoneze resursele materiale şi umane, susține un fost consilier al ministrului Sănătății.

„Avem manageri care nu sunt suficienţi pregătiţi. Avem manageri care sunt la influenţa politicului. La Neamţ au fost 8 manageri în ultimele 12 luni. Aşa ceva este inacceptabil. Vedem cazuri peste cazuri de corupţie mare, corupţie mică la nivelurile cele mai înalte”, a declarat doctorul Marius Ungureanu.

Strategia de sănătate trebuie schimbată radical

Bugetul Ministerului Sănătății a fost în 2019 de 5% din PIB, iar anul acesta s-a ajuns la 5,6% din PIB, oricum insuficient.

Marius Ungureanu consideră că strategia de sănătate ar trebui schimbată complet prin investiţii în sistemul ambulator şi în medicina de familie, astfel încât să se uşureze povara spitalelor.

„Să vă dau un exemplu. De ce să internăm un pacient cu hipertensiv doar pentru monitorizarea tensiunii timp de șapte zile într-un spital care înseamnă nişte costuri enorme când acest lucru ar putea fi făcut în ambulator”, a mai precizat Marius Ungureanu, citat de Antena3.

Media la nivelul UE este de 10% din PIB

Conform datelor prezentate de Eurostat, România are cel mai mic procent alocat din PIB din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care media la nivelul UE este de 10% din PIB.

Comparativ, în 2019, Franţa este campioană în UE, cu 11,5% din PIB alocat pentru sănătate, urmată de Germania (11,1% din PIB) şi Suedia (11%).

Privind doar la țările din fostul bloc comunist, observăm că în Bulgaria, cheltuielile cu sănătatea sunt echivalente cu 8,23% din PIB, în Ungaria cu 7,13% din PIB, iar în Polonia cu 6,52% din PIB.