Sistemul de educație care împiedică performanța. Olimpică națională la două discipline, obligată să renunțe la una

Sistemul de educație care împiedică performanța. Olimpică națională la două discipline, obligată să renunțe la una

Calendarul olimpiadelor naționale este conceput și publicat anual, de regulă, în februarie, de către Ministerul Educației. De multe ori, însă, probele la discipline separate se suprapun, forțând elevii eminenți să aleagă doar o olimpiadă, deși ei ar putea participa la 2 sau chiar la mai multe. Nimănui, însă, nu-i pasă de tinerii excepționali care „se pierd” astfel, și care, sătui de piedici, aleg să plece din țară după terminarea liceului

Șansele multor elevi eminenți sunt reduse drastic, an de an, de lipsa de viziune a Ministerului Educației, mai precis a acelora care alcătuiesc calendarul olimpiadelor naționale. Nu e o situație nouă, se întâmplă de ani buni, doar că până acum părinții și olimpicii s-au mulțumit cu puțin. Este, însă, o situație care ar putea fi rezolvată rapid și fără efort.

A câștigat , dar nu contează

Ana Sabina Dumitrache este elevă în clasa a XI-la la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București. Un copil cuminte și frumos, de care mama sa, profesor de matematică de meserie, este tare mândră. „Fără să facă o oră de pregătire în particular, doar cu ce învață la școală, de patru ani Ana este olimpică națională la Limba română, iar de trei ani, olimpică națională la Limba franceză”, ne povestește Monica Dumitrache.

Numai că anul acesta, pentru fata ei luna aprilie a fost un coșmar. „La cele două olimpiade, în aceeași zi, la Alba Iulia se susținea proba scrisă la Limba română, iar la Gura Humorului, proba orală la Limba franceză. Copilul meu a fost pus să aleagă. „E dreptul meu, mama, am câștigat prima pe municipiu! De ce să nu merg la ambele?”, mă întreba. Și nu e prima dată când pățim asta. Acum doi ani s-a întâmplat la fel”, ne spune mama.

FOTO: Facsimil1: Sus, diploma de Premiul III obținută de Ana Dumitrache la Olimpiada Națională de Limba Română. Stânga: Răspunsul Ministerului care o obligă să renunțe la Olimpiada de Franceză.

Prima pe municipiu

Anul acesta, profesoara n-a mai suportat. Cum olimpiadele naționale sunt organizate și coordonate direct de Ministerul Educației, a făcut memoriu adresat secretarului de stat care se ocupă de olimpiade. „Fiica mea (...) s-a calificat pe data de 5 martie 2017 la faza națională a Olimpiadei de Limba Română, cu 110,75 de puncte din 120 posibile, fiind prima pe municipiu, iar în urma probelor de pe 18 și 25 martie 2017, s-a calificat la faza națională a Olimpiadei de Limba Franceză, cu 87,75 de puncte, fiind tot prima pe municipiu”, explica, în memoriu, Monica Dumitrache. Nu îi cerea secretarului de stat să facă minuni, ci doar „să aveți amabilitatea de a găsi o soluție care să-i permită fiicei mele să participe la ambele probe care se suprapun”.

În memoriu le-a mai propus și o soluție: să-i lase fata să susțină ambele probe la franceză în aceeași zi.

Interpretarea unei legi, cheia

Răspunsul Ministerului, din 6 aprilie 2017, a fost însă, sec (FACSIMIL1): „nu este posibil”, după care este citat Regulamentul specific. Acesta este făcut, însă, chiar de susnumitul minister, care foarte bine ar putea să-l și adapteze, mai ales că Ana Dumitrache nu este singurul copil excepțional căruia îi sunt tăiate șansele. În același răspuns, autoritățile arată clar că nu vor să schimbe datele examenului deși citează fix paragraful de lege care i-ar îndreptăți s-o facă: „etapele naționale ale olimpiadelor se organizează, de regulă, în perioada vacanței de vară”. Deci, nu-i împiedică nimic să pună olimpiadele înainte sau după, astfel încât să nu se suprapună.

Dar asta n-a contat, iar Ana a fost obligată să aleagă: s-a prezentat la proba scrisă de la franceză, unde a luat 96 de puncte (între primii 5 cei mai buni din țară), iar la Română, unde s-a dus la ambele probe, a luat locul III pe țară! (FACSIMIL1) Cu diploma în mână, la festivitatea de premiere de la Alba Iulia, copilului acesta frumos nici măcar nu-i ardea să zâmbească. La fel, nici profesoarei de franceză care a muncit cu liceeana în ultimii trei ani, pentru că nu și-a putut pune în dosarul de gradație de merit și diploma pe care, foarte probabil, ar fi luat-o fata, în urma căreia, statul român (care, în teorie, premiază excelența) i-ar fi dat salariu mărit.

Poate pierde locul la facultate!

Pentru că situația s-ar putea repeta și anul viitor, când fata ei va susține Bacalaureatul, ieri, Monica Dumitrache a depus la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) un memoriu.

„Aș dori să arăt că acest calendar este disciminatoriu, deoarece nu permite tuturor elevilor calificați accesul egal la olimpiadele naționale. Sunt copii buni care se califică la mai multe discipline. (...) Prejudiciile aduse sunt mari (...) Premiile la olimpiadele naționale, conform legii, asigură elevului un loc la facultatea de profil, bacalaureatul în sesiune specială și echivalarea unei probe a acestuia”, arată mama.

FOTO: Memoriul depus de Monica Dumitrache la Consiliul Național de Discriminare

Apoi, atrage atenția că și „ Profesorul coodonator ale elevului respectiv are anumite beneficii legale (salariu de merit, n.r.) odată cu premierea elevului. Prin suprapunerea a două olimpiade, atât elevul, cât și unul din profesorii coordonatori au de pierdut moral și material. (...) Autorii calendarului nu țin cont de aceste aspecte (...) Solicit CNCD să stabilească dacă fiicei mele și celor care muncesc alături de ea (...) le-au fost încălcate drepturile și au fost discriminați prin blocarea accesului la un examen organizat de Ministerul Educației”, solicită Monica Dumitrache.