Numărul persoanelor conectate la sistemul centralizat de încălzire va fi depăşit, probabil, de cel al celor care se bazează pe sistemul individual de încălzire, potrivit lui Cătălin Drăguleanu, Director de Vânzări la Ariston Thermo România.
"Odată cu creşterea numărului de debranşări, sistemul centralizat va deveni tot mai ineficient şi, probabil în acest an, numărul apartamentelor dotate cu sistem individual de încălzire îl va depăşi pe cel al celor branşate la sistemul centralizat", a afirmat Drăguleanu.
Acesta avertizează că sistemul centralizat din România are o vechime de peste 50 de ani şi a devenit, în ultimii ani, tot mai ineficient.
"Astfel, dacă la începutul anilor 2000 deservea 2,5 milioane de apartamente, la finele lunii august 2011 doar 1,52 milioane de apartamente. De asemenea, acesta a absorbit investiţii de milioane de euro care nu vor fi recuperate niciodată", a declarat Drăguleanu. 100.000 de locuinţe în doi ani
Datele ANRSC arată că, în 2010, peste 72.000 de locuinţe au renunţat la sistemul centralizat, în timp ce, în primele opt luni ale acestui an, alte aproximativ 27.000 de apartamente au ales să se debranşeze.
Totodată, există zone geografice în care CET-urile se confruntă cu probleme de livrabilitate a agentului termic cat şi cu cotaţii foarte mari de facturare a gigacaloriei. "Un astfel de exemplu este oraşul Timişoara, unde nivelul debranşărilor a crescut în acest an cu circa 300% comparativ cu anul trecut, peste 7.000 de locuinţe renunţând la sistemul centralizat de la începutul anului şi până la finele lunii august", a avertizat Drăguleanu.
Mai mult de atât, trebuie luat în calcul faptul că cele mai multe debranşări au loc în intervalul august-octombrie. Spre exemplu, în 2010, din numărul total de peste 72.000 de apartamente debranşate, 62% au renunţat la sistemul centralizat în perioada respectivă.
Cât te costă o centrală termică pe gaze naturale
Preţul unei centrale termice de apartament variază între 1.990 lei şi 2.700 lei, în funcţie de marcă, model şi putere, potrivit lui Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al Ariston Thermo România.
Preţul mediu pentru achiziţionarea şi instalarea unui sistem complet (radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj, costuri debranşare) de încălzire variază între 5.500-7.000 lei şi diferă în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al instalaţiei.
În condiţiile eliminării subvenţiilor acordate de către Guvern şi a creşterii preţului la gigacalorie cu circa 60%, investiţia într-o instalaţie cu centrală proprie se va amortiza în cel mult trei ani. CITIŢI ŞI:
- Cum te ajută soarele să reduci facturile
- Patru soluţii eficiente de încălzire cu electricitate
- Ce faci dacă stai la bloc, iar vecinii nu vor căldură
- Avantajele şi dezavantajele "marii contorizări" a României
- Calcule complete. VEZI cât va costa caldura la iarnă, în oraşul tău
- Vrei să scapi de preţul gigacaloriei? Şi curentul s-ar putea scumpi
- Şeful RADET: "Nu ştiu cât de bune sunt repartitoarele. În blocul care nu are tot repartitoare, nu ştiu cum calculează factura"