Siria si Coreea de Nord, pe axa ambitiilor nucleare
- Adam Popescu
- 19 septembrie 2007, 03:00
Coreea de Nord a dezmintit ieri informatiile potrivit carora regimul comunist de la Phenian ar ajuta Siria in domeniul nuclear.
„Mass-media americane, in special „New York Times”, au raspandit recent zvonuri conform carora noi am ajuta in secret Siria in ceea ce priveste programul sau nuclear.
Astfel de informatii sunt lipsite de fundament”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului nord-coreean de Externe. Reactia diplomatului de la Phenian vine dupa ce, saptamana trecuta, „New York Times” si „Washington Post” au scris ca autoritatile din Coreea de Nord ar contribui la construirea unui obiectiv nuclear in Siria.
Totusi, ambitiile nucleare ale Siriei nu au fost invocate numai de publicatiile americane. La sfarsitul saptamanii trecute, presa britanica relata despre legaturile Phenianului cu Damascul in domeniul nuclear in contextul atacului aerian pe care Israelul l-a lansat la 6 septembrie asupra unei zone desertice din nord-estul Siriei.
In cursul acelui raid, israelienii ar fi urmarit sa distruga o ascunzatoare siriana a materialelor nucleare primite de Damasc de la Phenian. Deocamdata, obiectivul atacului aerian israelian, denuntat de Siria la ONU, ramane un mister, oficialii israelieni preferand sa pastreze tacerea.
Containerele misterioase Cotidianul britanic „The Telegraph” a publicat in editia sa de ieri o reconstituire a incidentului de la 6 septembrie, explicand cum au ajuns israelienii sa lanseze atacul.
Comertul ilicit dintre Damasc si Bagdad ar fi fost dat in vileag dupa urmarirea unei nave suspecte, care arbora un pavilion sud-coreean, dar despre care se presupune ca ar fi fost nord-coreean.
Nava a acostat in portul sirian Tartus, iar cu trei zile inainte de raid, de la bordul ei ar fi fost descarcate o serie de containere. Analistul israelian Ronen Solomon a declarat ca a intrat in posesia unor informatii potrivit carora, la 3 septembrie, de pe vasul cargo „Al Ahmed”, de 1.700 de tone, s-ar fi descarcat „ciment”.
Potrivit lui Solomon, pana acum cateva luni, „Al Ahmed” a fost proprietatea unui om de afaceri nord-coreean. Despre nava nu se mai stie nimic din momentul in care a parasit portul sirian.
Chiar daca nu este clar ce anume au bombardat israelienii, iar guvernul de la Ierusalim nu a confirmat actiunea, raidul a avut un efect benefic asupra popularitatii premierului Ehud Olmert, care a crescut cu 10a fata de acum doua saptamani, ajungand la 35a.