Forțele iraniene, siriene și israeliene s-au dezlănțuit una asupra celeilalte în ceea ce s-a transformat într-o violență de-a lungul graniței dintre Siria și Israel. Ulterior, Forța de Apărare Israeliană a lansat un videoclip care prezintă muniții neidentificate care elimină două sau trei sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune.
De fapt, raidurile recente ar putea dezvălui îmbunătățiri aduse forțelor de apărare aeriană ale Siriei, datorită antrenamentelor și transferurilor de arme ale Rusiei. Cu toate acestea, ele dezvăluie și capacitatea continuă a Israelului de a învinge, inclusiv prin utilizarea dronelor kamikaze.
Înainte de intervenția Rusiei în 2015, trupele care au intervenit au jucat un rol esențial în salvarea regimului lui Bashar al-Assad. Pe lângă combaterea rebelilor sirieni, Corpul Gărzilor Revoluționare Iraniene a înființat o rețea extinsă de baze pentru a exercita presiuni militare asupra Israelului și pentru a oferi sprijin Hezbollah, care este susținut atât de Siria, cât și de Iran.
Ca răspuns, avioanele de război israeliene au lansat sute de atacuri asupra țintelor din Siria de la începutul războiului civil, încercând să perturbe transferurile de arme către Hezbollah. La câteva ore după atacul cu rachetă al Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene, forțele israeliene au ripostat cu cel mai amplu atac de până acum.
Agenția de presă de stat din Siria a susținut ulterior distrugerea a treizeci de rachete israeliene. Cel puțin cinci explozii, în aer, pot fi văzute în videoclip, deși acestea nu sunt neapărat rezultatele unor interceptări reușite. Deși declarațiile guvernului sirian sunt mai puțin demne de încredere, mai multe surse sugerează că apărarea ar fi putut împiedica atacul inițial israelian. Forțele israeliene au declanșat, apoi, un al doilea val de atacuri care vizează apărarea antiaeriană.
O concurență care nu poate fi oprită
Comentatorul militar sirian, Mohammed Salah Alftayeh, a adus în atenție că sistemul în cauză pare a fi un Pantsir-S2 — o variantă îmbunătățită a lui Pantsir-S1, în serviciu atât pentru trupele rusești, cât și pentru cele siriene. În ianuarie 2018, se pare că Pantsir a avut un oarecare succes în respingerea unui atac de drone la baza aeriană Hmeimim. Cu toate acestea, rapoartele ulterioare din 2018 au sugerat că a avut performanțe slabe în comparație cu sistemul de rachete Tor.
Este posibil ca trupele israeliene să fi folosit și alte tipuri de arme, inclusiv rachete de croazieră Delilah ghidate de GPS, transportate de F-16 sau bombe echipate cu înaltă tehnologie, care include ghidare electro-optică.
În aceste circumstanțe, este dificil de judecat eficacitatea Pantsir-ului, având în vedere amploarea forței exercitate de forțele israeliene. În următoarele luni, Siria ar putea activa sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune, care ar putea impune riscuri și costuri suplimentare atacurilor israeliene. Cu toate acestea, este puțin probabil ca acest lucru să pună capăt concurenței de lungă durată a forțelor dintre Israel, Iran și Siria.