O navă iraniană a explodat într-un port sirian. Se vorbeste despre răzbunarea israeliană
- Andrei Ilinca
- 12 august 2021, 07:15
Încă nu a fost prezentată vreo explicație, dar există deja suspiciuni cu privire la faptul că accidentul ar fi putut fi provocat de inițiativa unor forțe israeliene - ca un fel de răzbunare pentru atacul asupra navei Mercer Street.
O explozie puternică s-a produs în interiorul unei nave comerciale iraniene ancorată în portul Latakia, în Siria, marți după-amiază, potrivit relatărilor mass-mediei locale - repetate imediat de ziarele iraniene și israeliene. Încă nu există nici o explicație pentru cele întâmplate, dar îndoiala pe care toți analiștii o așteptau s-a instalat deja: să fi fost un atac israelian, un fel de răzbunare pentru atacul pregătit eventual de Iran asupra navei israeliene Mercer Street?
Oricum, problema este analizată din toate unghiurile. Și chiar şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului - un ONG cu sediul în Regatul
Unit - urmăreşte situația, emiţând un comunicat în care arată că explozia "s-a soldat cu victime și a cauzat pagube materiale considerabile". Presa apropiată de regimul lui Bashar al-Assad nu aduce nici o explicație, dar arată că în urma exploziei s-a produs un incendiu și că cel puțin două persoane au fost rănite.
Tensiuni puternice în regiune
Incidentul survine în toiul unor tensiuni puternice în regiune - rezultate din acțiuni armate iraniene (sau ceea ce se crede că ar fi) în Golful Oman, cum ar fi cel mai recent atac cu drone asupra navei israeliene Mercer Street. Analiștii au descris operațiunea ca parte a unui război surd între Iran și Israel - care are nenumărate episoade, unele dintre ele foarte recente - care cuprinde atacuri asupra unor site-uri legate de Teheran, dar care operează în Siria.
Vinerea trecută, Comandamentul Central al Statelor Unite a declarat că rămășițele uneia dintre cele trei drone încărcate cu exploziv care au vizat nava Mercer Street indicau faptul că artefactul a fost fabricat în Iran, adâncind și mai mult suspiciunea cre planează asupra regimului republicii islamice.
Între timp, susținând îngrijorările Uniunii Europene, președintele francez, Emmanuel Macron, i-a telefonat luni omologului său iranian, Seyyed Ebrahim Raisi, care a fost învestit săptămâna trecută, în încercarea de a convinge Teheranul să continue negocierile în vederea revenirii Statelor Unite în perimetrul Acordului Nuclear.
Dar nu numai: Macron este interesat și de aprofundarea relațiilor bilaterale cu regimul ayatollahilor.