Rusia „nu și-a luat ochii” de pe nava de război HMS Queen Elizabeth: Primele informații din ancheta care vizează prăbușirea misterioasă a avionului F35

Rusia „nu și-a luat ochii” de pe nava de război HMS Queen Elizabeth: Primele informații din ancheta care vizează prăbușirea misterioasă a avionului F35 sursă: arhivă

Rusia „nu și-a luat ochii” de la nava de război HMS Queen Elizabeth în timpul operațiunii de salvare a avionului britanic F-35, arată primele informații din ancheta demarată de Marea Britanie, după accidentul ce a avut loc miercuri, când aeronava menționată s-a prăbușit la scurt timp după de a decolat de pe portavionul emblematic al Regatului Unit. 

Este prima dată când nava de război HMS Queen Elizabeth, aflată în călătorie inaugurală, a pierdut unul dintre avioanele sale militare, a cărui valoare se ridică la suma de 100 de milioane de lire sterline. Rusia „nu și-a luat ochii de pe” HMS Queen Elizabeth în timpul operațiunii de salvare din Marea Mediterană, arată primele rapoarte.

„Rușii nu și-au luat ochii de pe portavion”

Operațiunile de salvare sunt în continuare în curs de desfășurare, autoritățile dorind să recupereze avionul de vânătoare al RAF, care s-a prăbușit la scurt timp după decolare în timpul unei operațiuni de rutină miercuri.

Cu toate acestea, surse din domeniul Apărării și-au exprimat îngrijorarea cu privire la necesitatea de a proteja informațiile sensibile stocate la bordul aeronavei, cunoscută ca fiind unul dintre cele mai secrete și mai avansate avioane britanice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Rușii nu și-au luat ochii de pe portavion cât timp acesta a fost în estul Mediteranei. Recuperarea avionului este prioritatea principală pentru a nu mai cădea în mâini greșite”, a declarat o sursă din domeniul Apărării pentru The Telegraph.

La scurt timp după incident, Ministerul Apărării a transmis că pilotul aeronavei a fost readus în siguranță pe nava de război. „Un pilot britanic F35 de pe HMS Queen Elizabeth s-a ejectat în timpul operațiunilor de zbor de rutină în Mediterana în această dimineață. Pilotul a fost returnat în siguranță la navă și a început o anchetă, așa că ar fi nepotrivit să facem alte comentarii în acest moment”, a transmis, miercuri, Ministerul Apărării.

Mai multe state s-au oferit să sprijine Marea Britanie pentru a recupera aeronava

Avionul, al cărui cost este estimat la peste 100 de milioane de lire sterline, este unul dintre cele opt aeronave deținute de RAF. Deși procesul de salvare a avionului nu este considerat prea dificil, mai multe națiuni și-au oferit sprijinul pentru recuperarea aeronavei.

Surse din cadrul Marinei Militare au declarat pentru The Times: „Un număr de națiuni au capacitatea de a recupera un avion de la acea adâncime. Le-am cerut ajutorul americanilor și ei s-au oferit”.

În ciuda preocupărilor legate de activitatea Rusiei, sursele din domeniul Apărării au sugerat, de asemenea, că echipamentul rusesc pentru recuperarea avionului din adâncuri nu se afla în zonă.

„Sigur că rușilor le-ar plăcea să pună mâna pe un F-35”

O sursă RAF a declarat pentru The Times: „Sunt sigur că rușilor le-ar plăcea să pună mâna pe un F-35. În ceea ce privește aspectele practice, logistica ar fi aceeași ca și pentru noi”.

Secretarul Apărării Ben Wallace, în vârstă de 51 de ani, a spus: „Nu este un secret că rușii au fost foarte interesați de grupul de portavioane, atât la ieșirea din Marea Britanie - în timp ce a navigat cu grupul ei spre Pacific - cât și acum când s-a întors în Mediterana. Bineînțeles că rușii sunt foarte atenți - nu mă ia prin surprindere”.

„Așa facem și noi cu navele lor. Suntem cu ochii unul pe celălalt. Este, de asemenea, modul în care sperăm să ne asigurăm că evităm neînțelegerile și calculele greșite”, a mai spus secretarul Apărării.