Sinuciderea suspectă a unui comerciant de artă. Devenise tată de câteva zile. Una din ipoteze e legată de un furt de tablouri din Belgia

Sinuciderea suspectă a unui comerciant de artă. Devenise tată de câteva zile. Una din ipoteze e legată de un furt de tablouri din Belgia

Zeci de tablouri și sculpturi au fost furate din Belgia, în urmă cu 6 luni. Polițiștii belgieni și români au reușit să găsească 46 dintre cele 59 de opere de artă. Acest eveniment este readus în atenție de o tragedie. Un anticar a fot găsit împușcat.

Procurorii și polițiștii se confruntă acum cu o sinucidere ciudată a unui anticar cunoscut în lumea comerțului cu artă. Bărbatul a fost găsit împușcat în apartamentul său. Una din ipotezele anchetatorilor ar fi și o posibilă legătură cu jaful din Belgia. Dar înainte de a relata cazul anticarului să amintim povestea furtului de tablouri care au dispărut dintr-un depozit belgian în luna martie.

Prejudiciul furtului de tablouri este estimat de anchetatori la 160.000 de euro.

Cele 46 de pânze au fost descoperite în București, în urma unei percheziții care s-a desfășurat miercuri, 15 septembrie, în Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a coordonat acțiunea polițiștilor, a făcut precizări într-un comunicat, imediat după recuperarea tablourilor.

"Autorităţile judiciare belgiene efectuează cercetări cu privire la sustragerea de către persoane necunoscute la data de 02.03.2021 dintr-o boxă aflată într-un depozit securizat din Anvers a unui număr de 59 de opere de artă - tablouri şi sculpturi, apreciate la o valoare de aproximativ de 160.000 euro. Astfel, pentru aducerea la îndeplinire a măsurilor indicate în ordinul european de anchetă, la data de 15.09.2021 Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a desfăşurat activități, respectiv o percheziţie domiciliară, ocazie cu care au fost descoperite şi ridicate un număr de 46 dintre tablourile sustrase, ce urmează a fi predate autorităților judiciare belgiene".

Procurorii nu au comunicat dacă s-a operat vreo reținere sau arestare și nici cui aparținea locuința unde au fost găsite tablourile.

S-a făcut doar mențiunea că autoritățile judiciare din Belgia vor fi cele care vor continua cercetările marelui furt.

Lucrurile păreau că au intrat pe făgașul normal al unei anchete. La 5 zile după această acțiune comună, pe 20 septembrie, a intervenit un eveniment tragic. Un tânăr anticar, comerciant de tablouri și alte obiecte de artă, a fost găsit împușcat.

Marile suspiciuni care pun la îndoială sinuciderea

Colecționarii de artă și casele de licitații îl cunoșteau bine pe Gabriel Valentin Mager, bărbatul găsit împușcat în cap în apartamentul său din sectorul 5 al Capitalei. Era comerciant de artă, le furniza obiecte pentru licitații sau vânzări directe și l-au descris ca un tânăr cu calități profesionale. Avea 38 de ani și era căsătorit cu o femeie din Indonezia cu care avea doi băieți. Ultimul abia născut.

Cu greu, pe surse, am aflat câteva date despre cele întâmplate cu patronul Anticariat București MagerArt.

Pe 19 septembrie, duminică, a fost ultima dată văzut în viață de către părinții săi, atunci când le-a făcut o vizită. Se pare că ceva îl preocupa, că nu prea era în apele lui. Din această cauză, după un timp de la plecarea lui, părinți l-au mai sunat la telefon, dar nu le-a răspuns. Au sunat și luni dimineața, tot degeaba. Atunci au plecat spre apartamentul lui, împreună cu o femeie.

Șocul a fost total. L-au găsit pe Gabriel Mager într-o baltă de sânge, împușcat în cap. Lângă el un pistol Beretta Pietro, folosit în general de către militari. Pe o masă au găsit un bilet în care le spunea și cum să transfere niște bani într-un cont bancar. Părea o sinucidere clasică, avea toate elementele.

Doar că suspiciunile au apărut pe parcurs. Polițiștii au descoperit că pistolul Beretta nu era înregistrat și nici Gabriel Mager nu avea permis de armă sau vreo solicitare pentru a primi avizare pentru un pistol. Acum se face o anchetă pentru a se afla de unde provine arma cu care, deocamdată, se presupune că s-a sinucis comerciantul de artă.

Ca ipoteză de lucru se merge și pe cercetarea posibilelor legături cu furtul de tablouri și statuete din Belgia, dar niciun fel de altă informație legat de acest aspect nu transpiră.

Suspiciunile cu privire la sinucidere

La scurt timp după demararea anchetei și aflarea primelor informații de către ziariști, au apărut și versiuni ce țin de motivul sinuciderii bărbatului de 38 de ani.

Diferite surse susțin că Gabi Mager era depresiv de mai multă vreme și că asta l-a împins către gestul sinucigaș. Doar că, citindu-i pagina de Facebook, unde posta constant chiar lucruri vesele, e greu de crezut că acest om trecea printr-o depresie.

Apoi, de ce să se sinucidă după ce devenise tată de câteva zile și urma să plece să-și vadă băiețelul?

Pe 13 septembrie, soția îi născuse al doilea copil. Cum poate fi un bărbat depresiv care scrie fericit pe Facebook după ce i s-a născut băiatul. Mesajul care însoțește fotografiile cu bebelușul este: „Mă numesc Mager Alexandru Lasmana ! Sunt foarte drăgalaş si destept!”. E greu de crezut că, o săptămână mai târziu, tăticul fericit, își bagă pistolul în gură și se împușcă lăsând în urmă doi băieți orfani.

Dintr-odată au apărut alte „surse” care spun că motivul sinuciderii ar fi descoperirea recentă a unei boli grave. Să fim serioși, că la 38 de ani și cu posibilitățile de plecare în afara țării pe care le avea Gabi Mager, nu-ți bagi pistolul în gură și te împuști doar că ți-a zis un doctor că ai cancer!

Așteptăm și un comunicat oficial al autorităților cu privire la acest caz care ridică mari semne de întrebare. Sinucidere sau crimă?