Singurătatea, o problemă de sănătate globală. Efectele asupra organismului

Singurătatea, o problemă de sănătate globală. Efectele asupra organismului Sursa foto: Dreamstime.com

OMS trage un semnal de alarmă cu privire la efectele singurătății asupra omului. Problema este asociată cu o serie de consecințe extrem de grave asupra organismului uman și chiar cu apariția unor afecțiuni incurabile.

Singurătatea cauzează efecte dezastruoase în ceea ce privește bunăstarea mentală și fizică a unei persoane. Tot mai mulți oameni sunt afectați în ultimii ani de singurătate.

Acestea sunt concluziile specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății care au decis ca fenomenul să devină o preocupare la nivel global.

Oamenii de toate vârstele, afectați de singurătate

Organizația Mondială a Sănătății a declarat recent că singurătatea devine problemă de sănătate globală.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate de singurătate, OMS a înființat o Comisie pentru Conexiunea Socială. Noua structură se concentrează pe prevenirea singurătății în cazul indivizilor.

„Conexiunea Socială (2024–2026) își propune să vadă problema legata de singurătate, recunoscută și dotată cu resurse ca o prioritate globală de sănătate publică. Comisia va propune o agendă globală privind conexiunea socială, colaborând cu comisari la nivel înalt.”, au arătat reprezentanții OMS.

Singurătatea crește riscul apariției depresiei

Experții susțin că izolarea poate duce la o serie de probleme de sănătate extrem de grave.

„Ratele ridicate de izolare socială și singurătate din întreaga lume au consecințe grave asupra sănătății și bunăstării. Oamenii care nu au suficiente conexiuni sociale puternice sunt expuși unui risc mai mare de accident vascular cerebral, anxietate, demență, depresie sinucidere și multe altele”, a precizat directorul general OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De asemenea, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din SUA, susține această idee, cu argumente solide. Dr. Vivek Murthy, chirurg general al SUA, a scris inclusiv un raport în acest sens. Intitulat „Epidemia noastră de singurătate și izolare”, acesta arată că  starea emoțională este asociată cu un risc mare de boli.

„Impactul asupra mortalității de a fi deconectat din punct de vedere social este similar cu cel cauzat de fumatul a până la 15 țigări pe zi”, arată chirurgul.

Singurătatea, problemă de sănătate globală. Efecte dezastruoase asupra organismului

Persoanele vârstnice care nu se lasă afectate de singurătate. Sursa foto: Pixabay

Orele de singurătate, mai epuizante ca înfometarea

Efectele dezastruoase pe care singurătatea le poate avea asupra organismului au fost arătate și de alte studii. Experții din cadrul Universității din Viena, Austria au făcut o descoperire șocantă în acest sens. Aceștia spun că opt ore de singurătate pot epuiza organismul la fel de mult ca înfometarea.

Ne puteți urmări și pe Google News