Raport devastator al OMS pentru 2024. Populația Europei, spre dispariție

Sursa foto: Pixabay

Raport devastator al OMS cu privire la pensionari. În 2024 vor fi mai multe persoane cu vârsta peste 65 de ani decât persoane sub 15 ani, anunță Organizația Mondială a Sănătății

Raport devastator cu privire la pensionari. În 2024 vor fi mai multe persoane cu vârsta peste 65 de ani decât persoane sub 15 ani, anunță OMS. Schimbarea va aduce „noi provocări sociale, economice și de sănătate”. Este avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătății (OMS). În acest context, se face apel la îmbunătățirea măsurilor pentru asigurarea unei bătrâneți sănătoase.

„Până în 2024, se estimează că populaţia persoanelor cu vârsta peste 65 de ani va fi mai numeroasă decât cea a persoanelor cu vârsta sub 15 ani în regiunea Europa a OMS”, a precizat organizaţia într-un comunicat.

Crește speranța de viață

În prezent, speranța de viață în Regiunea Europeană, crește mai repede decât anii precedenţi, arată raportul OMS. Până în jurul anului 2050, tendințele sugerează că numărul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste va crește cu până la 25%. Depășind în cele din urmă numărul celor sub 25 de ani.

La nivel mondial, această răsturnare de situaţie ar urma să aibă loc 60 de ani mai târziu. În jurul anului 2064, potrivit proiecţiilor institutului Our World in Data.

„Această tendinţă este sinonimă cu noi provocări sociale, economice şi sanitare”, a subliniat filiala europeană a organizaţiei sanitare care reuneşte 53 de ţări, dintre care unele situate în Asia Centrală.

Sursa foto: Pixabay

OMS: Sfaturi pentru o bătrânețe sănătoasă

Pentru a atenua impactul îmbătrânirii populaţiei, OMS solicită autorităților să ia măsuri pentru „a permite persoanelor în vârstă să îşi menţină şi să îşi îmbunătăţească sănătatea fizică şi mintală, independenţa, bunăstarea socială şi calitatea vieţii”.

Printre măsurile recomandate se evidenţiază un regim alimentar echilibrat şi o activitate fizică de cel puţin 150 de minute pe săptămână.

„Chiar şi o activitate fizică mai intensă poate reduce riscul de mortalitate din toate cauzele cu 35%”, a mai precizat OMS.

Europa are cea mai mare speranță de viață medie a femeilor și a treia cea mai mare pentru bărbați, după America de Nord și Oceania, se arată în raport.