Sindromul premenstrual, agravat la fumătoare

Sindromul premenstrual, agravat la fumătoare

Fumătoarele cu vârste cuprinse între 27 şi 44 de ani sunt de două ori mai predispuse la dezvoltarea sindromului premenstrual, faţă de femeile care nu fumează, a precizat Elizabeth R. Bertone-Johnson, medic la Universitatea din Massachusetts.

Într-un interviu acordat Reuters, medicul american a oferit detalii referitoare la rezultatele unui studiu realizat de ea şi colegii săi cu privire la efectele fumatului asupra instalării sindromului premenstrual (PMS).

"Rezultatele obţinute au întărit convingerea potrivit căreia fumatul creşte riscul unui PMS în forme moderate sau crescute", a declarat Bertone-Johnson.

Printre simptomele cela mai frecvente care apar în cazul unui PMS se află durerile de spate, balonările, tensiune în zona sânilor, toate aceste manifestări fiind de natură hormonală.

Peste 20% dintre femeile cu sindrom premenstrual spun că atât viaţa de cuplu, cât şi activităţile cotidiene le sunt acfectate din această cauză.

Cercetările efectuate în ultimii ani au arătat că majoritatea femeilor care se plâng de PMS sunt fumătoare. Prin nicotină, nivelul anumitor hormoni din organism este modificat.

"Nivelele estrogenului, progesteronului, testosteronului şi ale altor hormoni care sunt în strânsă legătură cu sindromul premenstrual au de suferit în cazul femeilor care fumează. Anumite studii au dezvăluit că fumătoarele au menstruaţii mai scurte şi neregulate, spre deosebire de nefumătoare. De asemenea, fumatul poate micşora nivelul de vitamina D din organism, un factor favorizant apariţiei PMS", a precizat Bertone-Johnson.

Ne puteți urmări și pe Google News