Sindromul neștiut care face ravagii. Majoritatea îl ignoră, deși este cunoscut de zeci de ani

Sindromul neștiut care face ravagii. Majoritatea îl ignoră, deși este cunoscut de zeci de ani sursa foto. paintedbrain.org

Deși este cunoscută încă din anii ’70, i s-a dat mult prea puțină atenție acestei probleme de natură psihlogică. Iar în prezent, studiile arată că 70% din populația lumii îl va experimenta cel puțin o dată în viață.

Cercetările medicale arată că aproape 70% dintre oameni vor trece prin ceea ce psihologii au numit „sindromul impostorului”. Sintagma a intrat în vocabularul medical încă din anii 1978, când a fost utilizat de psihologii Pauline R. Clance și Suzanne A. Imes.

Acesta descrie o „experiență interioară de falsitate intelectuală la persoanele care cred că nu sunt inteligente, capabile sau creative în ciuda marilor lor realizări”, după cum relatează revista Capital. Cu alte cuvinte, este vorba de vocea din mintea ta care te face să te simți inferior și complexat. Îți reduce nivelul de încredere și stima de sine.

Noile studii au stabilit care sunt simptomele specifice ale acestei afecțiuni psihologice. Astfel, într-o lucrare de specialitate, numită intitulată „The Secret Thoughts of Successful Women” (Gândurile Secrete ale Femeilor de Succes), dr. Valerie Young a analizat mai multe aspecte legate de acest sindrom. Aceasta a identificat mai multe subgrupuri care definesc sindromul impostorului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Subgrupurile propuse de psihologi

Dr. Valerie Young a identificat mai multe subgrupuri pe care le-a denumit în funcție de caracteristici:

Expertul este un om care caută mereu noi certificări sau confirmări suplimentare. Fără acestea nu se simte calificat ori suficient de pregătit în domeniul de activitate.

Individualistul este persoana ce refuză să ceară ajutor, iar atunci când o face se simte ca și cum ar fi pierdut.

Geniul înnăscut este acel individ care se îndoiește de sine și care este rușinat când nu reușește să facă ce și-a propus din prima încercare. Aceștia sunt obișnuiți să găsească soluții pentru orice, iar lucrurile să se rezolve ușor.

Perfecționistul este o persoană cu așteptări imense de la sine. Acesta va resimți orice mică greșeală drept un mare eșec.

Superwoman/Supermanul sunt oameni care muncesc mult, nu-și iau niciodată zile libere și au drept scop principal să reușească mereu.

Mediul online dăunează grav sănătății mintale

Medicii psihologi atrag atenția că rețelele de socializare reprezintă cel mai mare inamic pentru sănătatea mintală. Astfel, în mediul online, se găsesc o mulțime de informații noi, greu de diseminat. Mai mult, tot prin intermediul acestor rețele de socializare oamenii iau legătura cu cei dragi sau cu prietenii. Iar acest lucru nu este tocmai benefic pentru sănătatea psihică. Nu putem înlocui întâlnirile față în față cu o conversație pe chat sau cu vizualizarea unei fotografii/videoclip cu cei dragi.

Există o nemulțumire din ce în ce mai mare a oamenilor cu privire la informațiile false expuse pe platformele de socializare. Departe de ceilalți, considerându-se la adăpost, toată lumea își expune doar realizările, iar nu și eșecurile sau greșelile.

Or, acest fenomen poate alimenta sentimentele asociate cu sindromul impostorului. Sentimentele de neliniște și nesiguranță dezvoltate din cauza rețelelor de socializare pot fi dăunătoare pentru oamenii care se confruntă cu saceste probleme de sănătate mintală.