Evenimentul ZileiActualitatePomi de Crăciun care îți pot îmbunătăți sănătatea. Până și sistemul imunitar e stimulat!

Pomi de Crăciun care îți pot îmbunătăți sănătatea. Până și sistemul imunitar e stimulat!

Pomi de Crăciun care îți pot îmbunătăți sănătatea. Până și sistemul imunitar e stimulat!
Casele românilor sunt învăluite de mirosul pomilor de Crăciun și ceară, acele brazilor răspândind în toate încăperile aroma proaspătă și persistentă. Aproape nimic nu se aseamănă decorațiunilor de sărbători precum imaginea unui brad veșnic verde, proaspăt tăiat. Tradiția a început în Germania în secolul al XVI-lea și s-a răspândit în alte țări în următoarele trei secole, potrivit Encyclopaedia Britannica. Bradul artificial a fost inventat în Statele Unite ale Americii, iar copacii din plastic de astăzi își au originea în anii 1950 și 1960.

Copacii de Crăciun artificiali au crescut în popularitate datorită comodității și longevității lor, dar nu oferă aceleași beneficii pentru sănătatea mintală precum petrecerea timpului în preajma copacilor adevărați, potrivit unor studii. Pomii de Crăciun pot influența semnificativ bunăstarea dumneavoastră.

Se știe că expunerea la un mediu natural reduce stresul psihologic, potrivit unui studiu din 2018, publicat în Behavioral Sciences. „M-aș aștepta ca plasarea în interior a elementelor din aer liber să ne afecteze în mod pozitiv”, a declarat psihologul Sonja Peterson-Lewis, profesor asociat la Universitatea Temple din Philadelphia.

Mai multe studii au dezvăluit că baia în pădure, precum și plimbările într-un astfel de mediu pot avea un impact pozitiv asupra bunăstării unei persoane. O analiză a cercetătorilor a arătat că băile în pădure au redus nivelul de cortizol al oamenilor, hormonul responsabil pentru starea de stres.

Beneficii multiple ale bradului natural pentru sănătatea mintală

Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Health Research, oamenii pot obține aceleași beneficii ale băii în pădure și prin intermediul plantelor pe care le introduc la interior, în propriile locuințe.

Un brad de Crăciun adevărat prezintă o multitudine de beneficii pentru sănătatea mintală, inclusiv reducerea anxietății și a depresiei, a declarat Charlie Hall, profesor și președinte Ellison în cadrul departamentului de științe horticole de la Universitatea Texas A&M din College Station.

„Oamenii au tendința de a fi compătimiți în prezența plantelor vii în casă și, bineînțeles, pomii de Crăciun se potrivesc perfect”, a spus Hall. Dacă mergeți să vă alegeți bradul la o fermă de pomi de Crăciun împreună cu cei dragi, atunci beneficiile pentru sănătatea mintală sunt și mai mari, a spus el. Selectarea unui brad împreună cu alte persoane favorizează crearea de legături și vă expune la aer liber, ceea ce stimulează sănătatea psihologică.

Pomii de Crăciun din pădure pot influența sistemul imunitar

Pomii artificiali de Crăciun au fost supuși multiplelor modificări de-a lungul celor două decenii, însă cei mai realiști dintre aceștia ar putea oferi unele dintre beneficiile pe care le oferă un pom adevărat pentru sănătatea mintală, a spus Hall. Cu toate acestea, oamenii nu ar putea profita de alte beneficii pe care doar un copac real le poate oferi, cum ar fi îmbunătățirea sistemului imunitar, a spus el.

Copacii veșnic verzi sunt mari producători de fitoncid, o substanță chimică care crește activitatea celulelor ucigașe naturale, a spus Hall. Celulele naturale ucigașe luptă împotriva infecțiilor virale și fac parte din sistemul nostru imunitar, a adăugat el. Concluzia lui Hall? Un copac artificial este mai bun decât niciun copac.

În ciuda faptului că majoritatea pomilor de Crăciun sunt tăiați atunci când se pregătesc pentru a fi împodobiți, oamenii pot beneficia în continuare de beneficii, a spus Hall. Prin fotosinteză, copacii produc oxigen proaspăt. „Atâta timp cât acele sunt verzi și există lumină, are loc fotosinteza”, a spus Hall, citat de CNN. Acesta este motivul pentru care este important să udați copacul tăiat, a explicat el.


Accesează: