Evenimentul Zilei > Social > Cei mai ieftini brazi de Crăciun: Prețurile variază în funcție de înălțime. Iată ofertele dintre care poți alege
Cei mai ieftini brazi de Crăciun: Prețurile variază în funcție de înălțime. Iată ofertele dintre care poți alege

Cei mai ieftini brazi de Crăciun: Prețurile variază în funcție de înălțime. Iată ofertele dintre care poți alege

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi. În curând, bucătăriile românilor vor fi pline de agitația pregătirii diverselor feluri de mâncare, însă până atunci, una dintre prioritățile cetățenilor este achiziționarea pomului de Crăciun. Prețurile variază în funcție de tipul și înălțimea copacilor. Iată ce oferte sunt puse la dispoziția românilor!

Regia Națională a Pădurilor pune la dispoziție zeci de mii de pomi de Crăciun pentru români. Romsilva administrează 3, 13 milioane de hectare de păduri – proprietate publică a statului român, echivalentul a 48% dintre pădurile țării noastre. De asemenea, regia se ocupă și de asigurarea serviciilor silvice pentru aproximativ 1 milion de hectare de păduri aflate sub forma unor alte priorități.

Din totalul suprafețelor pădurilor reprezentând proprietate publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional. Dintre speciile de pomi de Crăciun puse la dispoziție pentru români, o parte sunt brazi, alții molizi, iar alții aparțin unor alte rășinoase.

În această perioadă, românii trebuie să știe că persoanele fizice au prioritate la achiziționarea pomilor ce urmează să fie împodobiți. De altfel, este important de precizat că pomii care au peste 3 metri înălțime sunt considerați „comenzi speciale”.

Ce tip de pom de Crăciun poți să-ți alegi

Romsilva oferă spre vânzare un total de 33.996 de pomi de Crăciun. Dintre aceștia, 22.551 sunt din specia brad și 11.445 din specia molid sau alte specii de rășinoase.

70% dintre pomii de Crăciun (23.926 copaci) provin din culturile specializate din pepinierele silvice, potrivit unui comunicat emis de Regia Națională a Pădurilor. 10.070 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă.

Prețurile Romsilva pentru brazii de Crăciun

Sumele de bani pe care le vor achita românii pentru pomii de Crăciun variază, așa cum am amintit, în funcție de înălțimea și tipul acestora. Astfel, ofertele Romsilva prevăd sume de 15 lei pentru molizii de până la 1, 3 metri înălțime și de 35 de lei pentru brazii cu înălțimea între 2 și 3 metri.

Dacă brazii sau molizii sunt cumpărați din unități aflate în subordinea Regiei Naționale a Pădurilor, atunci la prețurile amintite se adaugă și taxe suplimentare pentru transport, manipulare și depozitare.

Trebuie precizat că pomii care au peste 3 metri înălțime sunt considerați „comenzi speciale”. De asemenea, persoanele fizice au prioritate în achiziționarea pomilor de Crăciun.