După ce au protestat pe rând, de avertisment, şi au refuzat negocierile cu guvernul, sindicatele s-au hotărât să aibă încredere în promisiunile partidelor parlamentare, cu excepţia celor de la guvernare, cum că legea care le măreşte salariul cu 50% va fi aplicată după alegeri.
Profesorii renunţă la greva generală programată pe 18 noiembrie din trei motive: speră ca şi cea de-a doua ordonanţă de urgenţă, care prevedea majorarea salariilor gradual cu până la 28%, să fie declarată neconstituţională; au încredere în preşedintele Băsescu şi în partidele parlamentare, care şi-au asumat angajamentul că legea de mărire a salariilor cu 50% va fi aplicată de la 1 octombrie; şi de teamă ca grevei să nu i se dea o conotaţie politică.
„Faptul că protestele noastre au fost în acelaşi timp cu campania electorală a fost doar o coincidenţă“, pretinde Constantin Ciosu, reprezentantul Federaţiei Educaţiei Naţionale. Preşedintele „Spiru Haret“, Gheorghe Isvoranu, a declarat că dacă problemele nu se vor rezolva, guvernul viitor se va afla „din start în faţa declanşării unei greve generale.
„Vrem să discutăm cu un guvern stabil, nu cu unul marionetă care scoate din joben câte o ordonanţă de urgenţă, după cum doarme noaptea premierul Tăriceanu“, spune liderul.
„Nu avem cu cine discuta“
Nici celelalte categorii bugetare nu se mai îngrămădesc la proteste şi nici la semnat acorduri sau înţelegeri cu actualul guvern. „Nu avem cu cine discuta, cel puţin până nu se aplică legea profesorilor“, spune Iacob Baciu, preşedintele CSDR. Nici liderul BNS Dumitru Costin nu se arată prea încrezător în acţiunile de protest anunţate de celelalte confederaţii sindicale şi consideră acordul pe care l-au semnat cu guvernul drept o păstrare a crezului pe care l-au avut de la început.