Evenimentul Zilei > Social > Sindicatele amenință cu proteste masive, după creșterea simbolică a salariului minim pe economie
Sindicatele amenință cu proteste masive, după creșterea simbolică a salariului minim pe economie

Sindicatele amenință cu proteste masive, după creșterea simbolică a salariului minim pe economie

După anunțul Guvernului de mărire cu 41 de lei salariul minim net pe economie, sumă pe care o consideră sfidătoare, sindicatele anunță că vor declanșa proteste masive.

Prețurile au crescut și vor continua să crească. La fel și productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deși creșterea de anul trecut s-a bazat pe o creștere estimată de 3,9%. O creștere cu doar 40 de lei nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măști și alte elemente de protecție individuală.

În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media Uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert. Guvernul refuză să ia act de aceste evoluții și să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menținerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de înghețare a prețurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acționarilor și capitalului.

Confederația Națională Sindicală «Cartel ALFA» nu acceptă acest furt din munca lucrătorilor și decide declanșarea unei serii de acțiuni de protest, având ca scop creșterea veniturilor lucrătorilor”, precizează documentul.

Acțiunile de protest debutează marți 29 decembrie, ora 10,00. printr-o acțiune de pichetare a Ministerului Muncii și Justiției Sociale”, arată un comunicat de presă. Guvernul a anunțat, luni, că vrea să crească salariul minim brut pe țară pentru 2021 cu 70 de lei, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lună.

„Acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanții sindicatelor au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situațiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice”, arată comunicatul de presă transmis de Executiv.

Sursa: Digi 24

Sursa foto: Facebook CNS Cartel Alfa

PAGINA ANTERIOARA