Prima întâlnire a avut loc săptămâna trecută, miercuri, dar Iulian Matache, actualmente ministru al Transporturilor (fost secretar de stat în MT) a solicitat puncte de vedere ambelor părți implicate în conflictul de muncă.

La finalul întâlnirii s-a decis, de comun acord, ca astăzi patronatul și sindicatul ROMATSA să prezinte anumite clarificări și soluții la cele 14 revendicări ale sindicaliștilor.

Vor să iasă la pensie la 55 de ani!

Controlorii de trafic aerian au intrat, miercurea trecută, în grevă de avertisment, timp de două ore, nemulțumiți, în principal, că nu le-a fost încheiat Contractul Colectiv și că nu le-au fost acceptate cele 14 revendicări care vizează protecția salariaților, siguranța traficului aerian, dar și drepturile sindicale, cea mai importantă fiind cea legată de scăderea vârstei de pensionare la 55 de ani și introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic aerian să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui la o direcție operațională sau de siguranță.

De asemenea, sindicatele critică noua organigramă a regiei, care, spun ei, a fost făcută pentru a crea 46 de posturi doar în aparatul administrativ.

În timpul grevei, o parte dintre avioanele ce urmau să decoleze au rămas la sol, deși, potrivit liderului Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache, citat de Mediafax, controlorii de trafic aerian au asigurat în prima oră de grevă de avertisment 33% din trafic, iar în cea de-a doua oră, la solicitarea Eurocontrol, în jur de 52% din traficul care trebuia să aibă loc orele 12.00 și 13.00.

Sindicatele nu exclud declanșarea unei greve generale, în condițiile în care au fost deja strânse în jur de 900 de semnături, deși pentru o astfel de acțiune sindicală sunt necesare doar 630.