Sindan intra in industria cu cifre mari

Sindan intra in industria cu cifre mari

Presedintele grupului islandez Actavis, Robert Wessman, spune de ce Sindan "face" 150 de milioane de euro.

Circa 160 de milioane de euro doar pentru cercetare si dezvoltare, 650 de produse pe piata, activitati in 32 de tari si 1,4 milioane de euro cifra de afaceri anul trecut.

Gigantul farmaceutic islandez Actavis a ales anul trecut sa-si treaca in portofoliu producatorul roman de medicamente oncologice Sindan, iar saptamana aceasta a facut si ultimul pas de integrare in grup, prin schimbarea numelui in Actavis.

S-a modificat si strategia de afaceri, astfel ca mai multe medicamente romanesti vor trece granita si vor fi mult mai vizibile in farmacii. Nu s-a schimbat insa echipa, in care Robert Wessman, presedintele Actavis, spune ca are mare incredere.

EVZ: De  ce Sindan si nu un alt jucator de pe piata romaneasca? Robert Wessman: Pentru ca Sindan este dedicat segmentului de oncologie, pe care grupul Actavis nu se dezvoltase pana atunci. Procesul de productie in medicamente oncologice este extrem de complicat, iar in regiune doar Romania era specializata pe acest domeniu. Bineinteles, inainte de preluare ne-am uitat la toti jucatorii de pe piata romaneasca de medicamente.

Prin intermediul Sindan putem extinde portofoliul Actavis pe piata locala. De asemenea, ne-am dat seama ca piata romaneasca este foarte interesanta, o piata cu crestere spectaculoasa si cu potential mare. Este foarte asemanatoare cu celelalte piete din regiune, in sensul ca exista multe marci mari si trebuie sa investesti semnificativ in departamentul de marketing, sa te faci cunoscut in spitale si farmacii.

Va intereseaza si alti jucatori de la noi? Antibiotice este in plin proces de privatizare.In acest moment ne preocupa in principal dezvoltarea afacerii in Romania si integrarea Sindan in grupul Actavis. Poate, in viitor, vom fi interesati si de alti jucatori, insa in acest moment nu suntem interesati de noi achizitii.

Ati cumparat Sindan pentru a va asigura prezenta pe piata interna sau pentru export?Pentru ambele. Sindan a fost oportunitatea perfecta de achizitie atat pentru ca Actavis nu se dezvolta pe oncologie, dar si pentru a ne asigura prezenta in regiune. Si nu numai. Produsele Sindan vor putea ajunge chiar si pe piata americana sau pe cea asiatica. Salariile nu se schimba

V-ati propus sa mariti echipa de specialisti din Romania. Cum veti gestiona criza de forta de munca ce afecteaza in prezent aproape toate domeniile de activitate?In general, atunci cand cautam forta de munca incercam sa folosim forta si numele grupului pentru a atrage profesionisti. Speram sa se intample acelasi lucru si in Romania. Recrutam atat de pe bancile facultatii, cat si specialisti cu un trecut profesional bogat.

Am observat in ultimul timp ca tot mai multi tineri aleg sa lucreze pentru noi, ne-am creat o reputatie de companie in care sa-ti doresti sa lucrezi. Sa gasesti oameni buni nu mai este o problema atat de mare, de exemplu, in India am avut cate 4.000-5.000 de aplicanti pentru un singur job si multi dintre ei erau adevarati profesionisti.   Vor exista schimbari la nivelul salariilor oamenilor care lucrau pentru Sindan si care fac acum parte din Actavis?Nu. Este cert insa ca vor munci mai bine. Oamenii vor vedea ca se va mari de trei ori capacitatea de productie, ca parte din medicamentele produse in Romania vor intra si pe pietele externe.

Pe de alta parte, vom mari si echipa de vanzari. E adevarat insa ca trebuie sa fim competitivi pe piata. Nu vom spune ca avem cele mai bune salarii, dar ne intereseaza aspectul acesta, pentru a putea pastra cei mai buni oameni.

Ne puteți urmări și pe Google News