Simptomele mai puțin cunoscute ale accidentului vascular cerebral. Este a doua cauză de mortalitate în România

Simptomele mai puțin cunoscute ale accidentului vascular cerebral. Este a doua cauză de mortalitate în România Accident vascular. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Accidentul vascular cerebral ucide mii de români în fiecare an. Pe lângă simptomele care indică foarte clar un astfel de atac, există și unele mult mai subtile. Este important să le cunoaștem, deoarece tratamentul trebuie administrat cât mai repede.

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate în România, după infarctul miocardic. În plus, mulți dintre pacienții care supraviețuiesc se confruntă cu invaliditate temporară sau permanentă. În fiecare an, în țara noastră se înregistrează peste 70.000 de cazuri. În 20% dintre ele, atacul este mortal.

Timpul de reacție este crucial

Pentru ca pacientul să aibă o șansă la viață este crucial să primească asistență medicală cât mai repede posibil. Un pacient cu accident vascular cerebral netratat pierde în jur de 1,5 - 2 milioane de neuroni pe minut.

Accidentul vascular cerebral înseamnă practic întreruperea fluxului sanguin către creier din cauza unui cheag care blochează o venă sau o arteră. În unele cazuri se poate produce o hemoragie masivă, care, de cele mai multe ori, este fatală. În alte cazuri, pacienții rămân cu sechele și își pierd o parte din mobilitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ce trebuie să fiți atenți

Unele dintre simptomele accidentului vascular cerebral sunt vizibile, însă altele sunt mult mai subtile și pot trece neobservate. Cel mai clar semn al unui astfel de atac se vede pe fața pacientului. Aceasta cade într-o parte și, în termeni populari, gura devine strâmbă, iar omul nu mai poate zâmbi. Vorbirea nu mai este clară, deși persoana era perfect lucidă cu câteva minute înainte. De asemenea, pacientul nu mai poare ridica brațele, deoarece acestea sunt amorțite.

Dacă observați aceste simptome la cineva apropiat sunați imediat la 112. Este extrem de important ca pacientul să primească tratament cu anticoagulante în primele trei ore de la producerea accidentului vascular cerebral.

În multe cazuri însă pot apărea simptome care pot trece neobservate. Este cazul unor accidente vasculare cerebrale mai ușoare, dar care vor duce în timp la un episod sever. Printre acestea se numără slăbiciunea sau amorțeala unei părți a corpului, oboseala accentuată, pierderea vederii periferice, amețeli, pierderea temporară a echilibrului, greață, vărsături, dar și dureri mari de cap. Dacă aveți astfel de simptome este recomandat să mergeți la medicul neurolog, potrivit doctorulzilei.ro.