Simpsonii devin staruri de cinema

Simpsonii devin staruri de cinema

Dupa 18 ani de televiziune, popularele personaje urca pe marele ecran.

Evenimentul a fost asteptat cu sufletul la gura de milioane de fani si nu numai, pentru ca „Simpsonii”, serialul de televiziune, este unul dintre cele mai marcante fenomene ale culturii pop americane contemporane.

Premiera mondiala a filmului a avut loc pe 21 iulie, in Springfield, Vermont, ales oficial ca orasul-resedinta al familiei Simpson, dupa o competitie acerba cu alte 14 localitati reale americane care poarta acelasi nume. De maine, „Simpsonii” ajung si in salile romanesti.

Despre un lungmetraj care sa-i aiba in centrul sau pe membrii familiei Simpson se vorbeste inca din primii ani de viata ai serialului. Dupa o istorie lunga, cu tatonari si incercari esuate, in 2001, actorii principali au semnat un contract care, pe langa trei sezoane ale serialului, prevedea si un film.

Apoi, in 2003, membrii cei mai valorosi ai echipei s-au adunat laolalta pentru o munca aproape sisifica: 11 dintre scenaristii cei mai prolifici ai serialului au asudat in paralel si pentru film, si pentru seria de televiziune.

Scenariul lungmetrajului a fost scris si rescris de zeci de ori si, dupa 18 luni, in mai 2005, actorii - printre care Dan Castellaneta (Homer), Julie Kavner (Marge), Nancy Cartwright (Bart), Yeardley Smith (Lisa), si Hank Azzaria (Wiggum) - au primit un scenariu gros de aproape sapte centimetri si jumatate. David Silverman, unul dintre veteranii seriei, a fost asezat in scaunul regizoral.

Porcul si poluarea

Initial, a aparut ideea ca unul dintre episoadele seriei cu numarul patru, cu titlul „Kamp Krusty”, sa fie dezvoltat intr-un film. La vremea aceea insa, resursele erau prea mici pentru un proiect atat de ambitios.

Cand cei unsprezece scenaristi s-au adunat in micul bungalow in care Matt Groening a prezentat pentru prima oara ideea pentru „Familia Simpson”, in 1987, fiecare a propus cate o intriga. In final a fost aleasa si dezvoltata cea propusa de Groening, toate celelalte transformandu-se in episoade ale serialului de televiziune.

Asa se face ca toate problemele sunt declansate de faptul ca Homer adopta un porc. Intre timp, eforturile comunitatii de a curata Lacul Springfield sunt incununate de succes pana cand Homer incepe sa se descotoroseasca in apa acestuia de balegarul porcului.

Fapta atrage dupa sine o crunta catastrofa ecologica, transformandu-l pe Homer in inamicul public numarul 1 si punand orasul in pericol. Echipa s-a straduit sa pastreze cat mai mult secretul asupra povestii, uneori inducand publicul in eroare prin lansarea de zvonuri false, cum ar fi faptul ca Homer va candida pentru presedintie.

Computere si desene de mana

Silverman declara la un moment dat ca, de fapt, se bucura ca a durat atata vreme de la idee pana la realizarea filmului. A avut astfel sansa de a  lucra pe computer, cu o tehnologie pe care in 1993 nu o avea la dispozitie. Cu toate acestea, regizorul a ramas fidel desenelor de mana si uneori degetele au trebuit sa contureze 3.600 de desene pentru a compune o singura scena.

Spre deosebire de seria de televiziune, personajele animate ale filmului au umbre. Animatia a fost creata de patru studiouri de animatie, iar bugetul de 65 de milioane de dolari le-a permis creatorilor extravaganta sa faca permanent modificari si retusuri, taieturi si adaugiri.

Tom Hanks, langa Simpsoni

Coloana sonora este semnata de Hans Zimmer, care a trebuit sa lucreze in acelasi timp la „Piratii din Caraibe”. Formatia Green Day interpreteaza tema melodica principala a filmului, Albert Brooks ii imprumuta vocea lui Russ Cargill, iar Joe Mantegna se intoarce ca Fat Joey. Aparitia lui Tom Hanks este iarasi unul dintre secretele bine pastrate de echipa de producatori, dar care, intre timp, a transpirat. Pe de alta parte, contributiile lui Minnie Driver, Isla Fisher si Erin Brockovich au fost taiate la montaj.

ALUZIV

Interzis sub 12 ani din cauza umorului

Filmul poarta toate marcile care au facut serialul sa fie iubit si urmarit cu asiduitate. In America, a fost marcat PG 13, adica „interzis copiilor sub 13 ani fara acordul parintilor” cu motivatia „pentru umorul ireverentios”. In schimb, britanicii l-au marcat numai PG, adica filmul este permis oricaror varste, dar copiii mai mici au nevoie de acordul parintilor.

In Romania, filmul a fost clasificat AP12, pentru ca e „ori prea explicit, ori aluziv, uneori aluziv din punct de vedere sexual, or aluzia presupune un anumit grad de intelegere si de maturitate intelectuala” si „incurajeaza un comportament tendentios”, potrivit Andreei Tanase, presedinta comisiei de clasificare de la Centrul National al Cinematografiei. „Simpsonii” are premiera maine, la Hollywood Multiplex, MoviePlex, CityCinema, Cinema PRO si Cinema Arta din Sibiu.

Ne puteți urmări și pe Google News