Silvio Berlusconi, ajutor de dincolo de moarte pentru protejata sa Giorgia Meloni

Silvio Berlusconi, ajutor de dincolo de moarte pentru protejata sa Giorgia Meloni Sursa foto. Dreamstime

Prima femeie prim-ministru din Italia, Giorgia Meloni, și-a câștigat notorietatea datorită lui Silvio Berlusconi. Odată cu moartea celebrului politician, ea va beneficia din nou. Atunci când va ajunge, miercuri, la spectaculoasa catedrală gotică - Domul din Milano - pentru înmormântarea cu onoruri de stat a lui Silvio Berlusconi, Giorgia Meloni va fi printre cele mai proeminente personalități.

Faptul că Meloni este prim-ministru – prima femeie din Italia care a ocupat acest post – se datorează mult influenței lui Berlusconi. El i-a oferit lui Meloni prima mare oportunitate în politica de prim rang, făcând-o cel mai tânăr ministru din istoria Italiei, la vârsta de 31 de ani, în 2008.

Apoi, anul trecut, el a jucat un rol esențial în detronarea premierului lui Mario Draghi, convocând o întâlnire a de dreapta la vila sa luxoasă, în care au complotat să dărâme guvernul. Și, din nou, după dispariția lui Draghi, partidul Forza Italia, al cărui fondator a fost Berlusconi, acum o mișcare moderată de centru-dreapta, a fost cel care s-a aliat cu grupul de extremă dreaptă al lui Meloni într-un acord de coaliție care a pus-o la putere.

Dar, pe lângă faptul că a fost partenerul util al lui Meloni în lupta pentru a câștiga puterea, Berlusconi a oferit șablonul pentru o marcă de politică pe care și-a făcut-o acum. În primul rând, stilurile lor personale de conducere au fost tăiate din aceeași stofă umilă. Și amândoi pot fi ireverențioși până la grosolănie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ziua alegerilor din luna septembrie a anului trecut, Meloni a postat un videoclip ironic cu ea ținând doi pepeni în fața pieptului. A fost o glumă din partea ei, de care gazda petrecerii „Bunga Bunga” s-ar fi mândrit. Ca și stilul lui Berlusconi, metoda politică a lui Meloni subliniază centralitatea liderului ca individ „care vorbește limba oamenilor de rând”, spune biograful lui Berlusconi, Giovanni Orsina.

Ambii lideri încearcă să abordeze cererile imediate ale oamenilor obișnuiți „fără să le spună ce ar trebui să-și dorească”, a spus Orsina, profesor la Universitatea Luiss din Roma. „Liderul nu se proiectează ca fiind mai bun decât adepții săi, el sau ea este unul dintre noi. „Oferta politică făcută de Giorgia Meloni la alegerile din Italia de anul trecut - axată pe sprijinirea micilor intreprinzători și pe reducerea impozitelor - „este un program foarte berlusconian”, a spus Orsina.

Ambii lideri au avut capacitatea de a modela dezbaterea publică, prin intermediul canalelor tradiționale sau al rețelelor sociale. Posturile de televiziune Mediaset ale lui Berlusconi i-au permis să domine dezbaterea națională cât timp a fost la putere, timp de un deceniu. Dar aceleași canale au oferit, de asemenea, mediul necesar pentru valul de populism de dreapta care i-a permis lui Meloni să prospere, deși acest lucru a fost mai degrabă pentru câștig comercial decât pentru un design politic.

Resuscitând predecesorii neostfasciști ai „Fraților” lui Meloni din Italia, pentru a forma o coaliție de dreapta în 1994, Berlusconi pregătise deja terenul pentru ca grupul ei să intre în mainstream. „Fără Berlusconi nu ar exista Meloni”, a declarat pentru Politico Vittorio Sgarbi, subsecretar de stat pentru Cultură și fost ministru în guvernele lui Berlusconi. Între timp, în coaliția cu Meloni, Forza Italia de centru-dreapta moderată, a ajutat să-i ofere mișcării ei de extremă-dreapta din Italia o imagine respectabilă care a făcut-o acceptabilă pentru Europa și SUA.

Rivali și aliați

În ciuda unei bune înțelegeri de ansamblu, relația lor nu a fost una lipsită de tensiuni. Meloni s-a despărțit de partidul Poporul Libertății lui Berlusconi în 2012, o ruptură a relațiilor care a dus direct la crearea partidului Frații Italiei.

În 2016, Silvio Berlusconi s-a opus candidaturii lui Meloni la Primăria Romei, pe motiv că era însărcinată. Meloni nu a uitat acest lucru. Ar fi putut fi și mai generos, atâta timp cât ea nu reprezenta o amenințare. Într-un interviu din 2017 acordat săptămânalului Tempi, el a spus că „a apreciat întotdeauna determinarea, competența, curajul și abilitățile analitice ale Giorgiei”.

Dar se aștepta să fie văzut ca omul de stat mai înțelept căruia ea să-i ceară sfaturi și, pe măsură ce Meloni s-a ridicat, ea a refuzat să-i arate o deferența așteptată. Meloni a declarat, pe unul dintre canalele lui, că „nu-i datorează nimic lui Berlusconi”.

În ziua alegerilor de anul trecut, Berlusconi a spus că îi este „puțin” frică de ea. Când a candidat la alegerile de anul trecut, însă, Meloni, care la 46 de ani este cu o generație mai tânără, și-a asumat conducerea centru-dreapta doar pentru ea, fără ajutorul bătrânului. Partidul ei a câștigat 26% din voturi, față de 8% a lui Berlusconi când Italia a mers la vot. Berlusconi părea să aibă dificultăți în a accepta acest lucru, iar formarea guvernului de centru-dreapta condus de Meloni a fost instabilă.

El a apostrofat-o cu izbucniri în care își exprimă sprijinul pentru Putin. În schimb, ea a alocat în principal portofolii mici pentru partidul lui Berlusconi și a refuzat poziții mai importante pentru favoriții acestuia. În timpul negocierilor, Berlusconi a fost fotografiat cu o bucată de hârtie pe care scrisese despre Meloni că este „arogantă și ofensatoare”. Chiar și în cadrul coaliției, Forza Italia s-a opus uui număr de măsuri guvernamentale, inclusiv un decret anti-rave, o limită crescută a plăților în numerar și subvenții verzi.

În timp ce Meloni este văzută ca fiind mult mai de dreapta decât Berlusconi, grupul de alegători pentru care au concurat este același. Mulți susținători ai Forza Italia a lui Berlusconi s-au mutat anul trecut la partidul lui Meloni. „Alegătorii de centru-dreapta din Italia împărtășesc un set fundamental de valori privind majoritatea problemelor și viziunea asupra lumii”, potrivit Lorenzo Pregliasco de la agenția de sondaje YouTrend. „Au identificat cea mai puternică conducere în acest domeniu și au votat cine a fost capabil să o exprime cel mai bine: Berlusconi timp de 20 de ani, apoi Salvini, apoi Meloni”.