Silvia Pintea a murit! Povestea jurnalistei care a marcat presa post-decembristă
- Mihai Soica
- 24 mai 2023, 18:43
După 1989, la scurt timp de la reînființarea studiului Televiziunii Române din Cluj Napoca, TVR Cluj, Silvia Pintea a fost numită redactor șef la știri. Acum, după o viață dedicată presei, jurnalista a murit subit, fără ca cineva să se aștepte la acest lucru.
Silvia Pintea a fost toată viața ei jurnalist, iar în ultimii ani, după ce s-a pensionat, a fost membru activ într-un uniune națională a ziariștilor.
După 1989, a fost prima crainică la TVR Cluj și redactor șef la Televiziunea Română. Ea a realizat mai multe documentare istorice care au intrat în arhiva instituției, după ce au fost premiate cu premii importante la mai multe competiții de profil.
La începutul acestui an, Silvia Pintea a făcut un ușor atac cerebral, care nu i-a pus viața în pericol. Felul ei de-a fi, mereu cu zâmbetul pe buze și gata să vină în ajutorul oricui, a făcut-o să treacă cu bine peste acest diagnostic.
Colegii ei de la TVR Cluj ne-au declarat că Silvia a început să se simtă rău și a mers la spital, unde a fost internată.
”A făcut alte două mici atacuri cerebrale. Am vorbit cu medicul neurolog și ne-a spus că nu e niciun pericol și că va trece peste acest episod medical. Apoi, dintr-o dată, pe 23 mai a.c. am primit vestea că Silvia a murit. A fost internată de urgență și acolo a făcut un stop cardio respirator”, a spus unul dintre jurnaliștii de la TVR Cluj.
A fost sufletul TVR Cluj
Colegii, prietenii și cei care au cunoscut-o au scris mesaje de condoleanțe la moartea cunoscutei jurnaliste din Cluj, Silvia Pintea.
„A fost unul dintre reporterii care s-au aflat pe teren în zilele Revoluției și a participat la deschiderea TVR Cluj în acele momente tulburi. Dumnezeu să o odihnească”, au scris colegii de la TVR Cluj pe Facebook.
A scris despre primele zile de presă liberă
Silvia Pintea a scris despre momentul reluării activității la TVR Cluj și despre cum se făcea presă în zilele respective.
”La 3 ianuarie 1990 s-a deschis postul teritorial de televiziune din Cluj, ca studiou al Radioteleviziunii Române. Eram ca un post pirat. Juridic studioul TVR Cluj nu exista. Eu lucram la Muzeul de istorie. Nu aveam pregătirea necesară, fusesem în urma cu cinci ani redactor la Radio, care se închisese. Nu aveam pregătirea profesională pentru televiziune, nu aveam aparatura necesară, dar determinarea de a face Televiziune la Cluj era imensă pentru mine și câțiva colegi entuziaști. Dimineața făceam emisiuni de Radio, la amiază prezentam știrile pe televiziune. Acum mi se pare o adevărată nebunie, dar atunci efervescența revoluționară era minunată. Nu mă întrebați ce părere am acum ... Dar eram tineri și încrezători!”, povestea Silvia Pintea.