EXCLUSIV. Sile Cămătaru, pus în libertate pentru că și-a zugrăvit celula

EXCLUSIV. Sile Cămătaru, pus în libertate pentru că și-a zugrăvit celula

Interlopul a atașat la dosar mai multe acte medicale potrivit cărora are grave probleme de sănătate. „Strategia” lui Sile a fost completată de un angajament depus de o societate comercială, act potrivit căruia Sile Cămătaru urmează a fi angajat, chiar dacă este bolnav. Având cuvântul, Sile a arătat în fața judecătorilor că „a executat aproape 10 ani, are rapoarte de evidenţiere, pe perioada detenţiei a participat la zugrăvirea camerelor deţinuţilor, iar în prezent are grave probleme de sănătate”, se arată în motivarea hotărârii, semnată de judecătoarele Antonela Costache, Viorica Dinu și Florentina Vasilățeanu.

Tribunalul l-a pus în libertate pe Sile Cămătaru, cu trei ani şi jumătate mai devreme, deoarece a ţinut cont şi de faptul că interlopul a muncit în închisoare 198 de zile din cele 3165 efectiv executate. Un alt motiv al eliberării a fost acela că interlopul a executat pedeapsa în regim semideschis.

Ce spune judecătoria Din actele de la dosar rezultă şi motivele pentru care Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea lui Sile. "Deşi a fost recompensat de 11 ori, ca urmare a participării la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială desfăşurate în penitenciar, s-a constatat că toate aceste recompense au fost acordate cu mult timp în urmă. Conform caracterizării, şase recompense au fost acordate în cursul anului 2002 şi cinci recompense în cursul anului 2007. Din caracterizarea depusă la dosar rezultă, aşadar, că din anul 2007 şi până în prezent petentul nu a mai fost recompensat. De asemenea, din caracterizare a mai rezultat că petentul a muncit, prestând activităţi productive în interesul locului de deţinere, în cursul anilor 2007, 2008, obţinând un număr mare de zile câştig (198). Cu toate acestea, ca şi în cazul recompenselor, rezultă că din anul 2008 şi până în prezent petentul nu a mai muncit", se arată în analiza judecătoriei.

Programe educaţionale: şah, fotbal, tenis cu piciorul... Din acelaşi document aflăm că, în ultimii ani, Sile nu a mai făcut eforturi în vederea reintegrării sociale, "rezumându-se la a participa la programele educaţionale (conferinţe, programe sportive - şah, fotbal, tenis cu piciorul, programul destinat menţinerii unei vieţi active, program de educaţie prin sport).  Mai mult, ultima sancţiune disciplinară aplicată este una relativ recentă 25.03.2011", se arată în motivele de refuz ale instanţei inferioare. Referitor la reintegrarea în societate pentru a câştiga un ban cinstit, în caracterizare se arată că Sile "nu are o calificare profesională".

Caracterizare de vis În decizia instanţei a contat foarte mult caracterizarea de la penitenciar, potrivit căreia "condamnatul s-a încadrat în programul unităţii, nu a creat probleme, a manifestat receptivitate faţă de activităţile socio-educative la care a participat, a fost recompensat de 11 ori, din care de 2 ori cu ridicarea măsurilor disciplinare anterior aplicate, dar si de 9 ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi vizită ;a desfăşurat activităţi productive în cursul anilor 2007, 2008, în interesul locului de deţinere; mai mult, a fost repartizat să execute pedeapsa în regim semideschis", se arată în motivarea magistraţilor. Faţă de faptul că Sile are antecendente penale, instanţa consideră că "ele există, au fost avute în vedere şi la individualizarea pedepsei şi nu constituie un impediment la acordarea liberării condiţionate". În urma acestei hotărâri, pe 19 decembrie 2011, Sile Cămătaru a fost pus în libertate, decizia fiind definitivă.

Ne puteți urmări și pe Google News