Poliția israeliană l-a reținut luni pe miliardarul franco-israelian Beny Steinmetz (61 de ani), ca și mai mulți oameni de afaceri, într-o anchetă internațională privind suspiciuni de spălare de bani, au declarat pentru AFP surse apropiate cercetărilor.

Anchetatorii israelieni l-au reținut și pe Tal Silberstein (48 de ani), consilier al cancelarului social-democrat austriac Christian Kern. Silberstein reprezenta un atu important al Partidului Social Democrat în campania pentru alegerile legislative anticipate din Austria, programate în octombrie. Formațiunea politică austriacă a anunțat că își încetează colaborarea cu Silberstein „în urma acuzațiilor judiciare apărute”.

Beny Steinmetz, moștenitor al unui grup de comerț cu diamante și co-fondator al grupului de societăți miniere Beny Steinmetz Group Resources, care operează în întreaga lume, este al 17-lea cel mai bogat om din Israel, cu o avere evaluată la peste un miliard de dolari, potrivit revistei Forbes.

Steinmetz și Silberstein, împreună cu președintele companiei de telecomunicații Bezeq, David Granot, și alți doi oameni de afaceri, sunt suspectați că ar fi plănuit tranzacții false, printre care afaceri imobiliare într- o țară străină, și că ar fi fabricat și utilizat documente false pentru transferul și spălarea de bani, scrie AFP.

Reținerile, însoțite de percheziții la domiciliile și birourile suspecților, se înscriu în cadrul unei investigații internaționale, a informat poliția israeliană, fără a da însă alte detalii. Steinmetz este inculpat în două afaceri internaționale: una privind mai multe retrocedări imobiliare în România, alta, cu concesionări de mine în Guineea. În fața instanței israeliene, care a dictat câte patru zile de arest (deși procurorii ceruseră mandate de opt zile) pentru fiecare dintre cei cinci, Beny Steinmetz a afirmat că ancheta care îl vizează este „un război politic” finanțat de miliardarul George Soros. Benny Steinmetz Group Resources, l-a acuzat la rândul ei pe Soros că a finanțat firmele de avocatură, anchetatorii și oficialii din Guineea, pentru a se asigura că BSGR își pierde drepturile asupra uriașului depozit de minereu de fier de la Simandou cel mai mare din lume de acest fel.

Potrivit informațiilor pe care ni le-a oferit ziaristul israelian Attila Somfalvi de la Ynet.news, între Soros și Steinmetz nu există doar un conflict economic, ci și unul ideologic. Astfel, în vreme ce Soros finanțează mișcări de stânga (precum BDS – Boycott, Divestement and Sanctions, care urmărește să facă presiuni asupra Israelului pentru a recunoaște statul palestinian), Steinmetz este „unul dintre cei mai importanți sponsori ai IDF”, armata israeliană, în conturile căreia, de-a lungul anilor, a donat „zeci de milioane de dolari”.

Potrivit ziaristului, procurorii nu au putut explica judecătorului cu claritate de ce vor arestarea lui Tal Silberstein, afirmând doar că acesta este prieten apropiat al lui Steinmetz și astfel ar putea influența ancheta.