Sibiul, la rang inalt

Sibiul, la rang inalt

O mare de oameni a salutat, din strada, deschiderea oficiala a Capitalei Culturale Europene.

Peste 50.000 de oameni au umplut pana la refuz locurile unde au avut loc evenimente dedicate deschiderii oficiale a Capitalei Culturale Europene. "Sibienii au dovedit ca merita sa aiba un oras cu astfel de rang cultural", a opinat Octavie Modert, secretar de stat in Ministerul Culturii din Luxemburg.

Concertul Orchestrei Natiunilor, focurile de artificii ale francezilor de la Groupe F si recitalul lui Chirs Norman au fost ingredientele principale ale inaugurarii Capitalei Culturale Europene.

La prima reprezentatie a celor de la Group F, desfasurata in cartierul Strand, oamenii s-au adunat cu doua ore inainte pentru a prinde un loc bun, iar la cea de-a doua, in cartierul Valea Aurie, jandarmii au facut cu greu fata puhoiului de oameni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Platoul din fata "Cazarmei 90" s-a dovedit a fi apoi neincapator pentru cea de-a treia reprezentatie, pentru ca apoi toata asistenta sa se grupeze in fata scenelor din Piata Mare a orasului. Ploaia de stele de deasupra Sibiului a fost singurul eveniment anulat din programul artificierilor francezi, asta pentru ca stratul des de nori a incurcat socotelile.

Vizitatori de peste tot

Sibiul a avut parte de vizitatori de peste tot: din Cluj, Bacau, Timisoara sau Bucuresti, din Anglia, Belgia, Germania sau Polonia. Dan si Raluca, originari din Caras-Severin, au venit la Sibiu cu mai multi colegi de facultate.

"In total, suntem 12 persoane. Concertele au fost bestiale. Mai ales cel cu Phoenix. De fapt, totul a fost perfect, iar focurile de artificii au fost incredibile. O sa mai venim macar o data in Capitala Culturala", ne-a spus Dan Albu, student in anul III la Facultatea de Constructii din Timisoara.

Polonezul Michael Orlowski este casatorit cu o romanca. Arheolog de meserie, a venit special la Sibiu.

"M-am multumit cu un tur al centrului orasului pentru ca nu am putut intra la concertul orchestrei natiunilor - n-am stiut ca am nevoie de invitatie. Oricum, anul acesta vom face concediul in Romania si mai ales la Sibiu. Si o sa ne intoarcem cu rezervarile facute", a spus turistul polonez.

Basescu si Tariceanu, impreuna, dar separat

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu au participat impreuna la deschiderea oficiala a programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana", dar au sosit in avioane separate, insotiti de delegatii distincte si s-au tratat cu raceala.

In avionul guvernamental s-au aflat cativa ministri liberali plus ministrul muncii, democratul Gheorghe Barbu. Insotiti de sotii si chiar de copii, membrii delegatiei guvernamentale au participat pe rand la inaugurarea Bibliotecii Astra, la concertul dat de Filarmonica Natiunilor, la dineu si l-au insotit pe premier si la manifestarile din Piata Mare a orasului.

Cu presedintele s-au "afisat" ministrul justitiei, Monica Macovei, cel al mediului, Sulfina Barbu, dar si ministrul finantelor, liberalul Sebastian Vladescu.

La concertul dat de Filarmonica si in tribunele din piata, cele doua delegatii au stat separat. Cei doi inalti oficiali au fost primiti diferit de multimea adunata in Piata Mare din Sibiu. Premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a renuntat la carja, a intrat primul in piata, impreuna cu sotia sa, Ioana Tariceanu, fiind primit deopotriva cu aplauze si huiduieli.

Presedintele Traian Basescu a urcat dezinvolt pe scena, a renuntat la pardesiu - pe care l-a descheiat grabit si l-a aruncat oamenilor din stafful sau - si a pornit discursul.

Dupa aceea, el le-a dat din nou emotii SPP-istilor, pentru ca a cerut sa fie condus prin multime. Aproximativ un sfert de ora i-a trebuit lui Basescu sa traverseze Piata, pentru ca s-a oprit sa dea mana cu toti spectatorii - sibieni sau nu - care i-au iesit in cale.

 Bani transformati in arta

Cultura de o suta de milioane de euro

Timp de doi ani si jumatate, de cand Sibiul a fost desemnat capitala culturala europeana, in infrastructura din oras s-au facut investitii masive. Municipalitatea a cheltuit peste o suta de milioane de euro in restaurarea si renovarea centrului vechi al orasului.

Pentru proiectele culturale din 2007, peste doua sute la numar, insumand peste o mie de evenimente, se aloca aproximativ 12 milioane de euro, din care jumatate vin de la Ministerul Culturii si Cultelor, iar restul de la Consiliul Local si Consiliul Judetean Sibiu, precum si de la operatori culturali.

La toate acestea se adauga o suma de ordinul milioanelor de euro, bani care vor intra in Sibiu din buzunarele celor peste de 500.000 de turisti asteptati in acest an.

Oferta culturala este mai mult decat generoasa. Este vorba despre peste 220 de proiecte, continand circa o mie de evenimente din domeniile teatru, pictura, literatura, muzica, film, dans, chiar si gastronomie.

Luxemburg, prietenul bun

Sibiul a candidat pentru titlul de capitala culturala europeana la inceputul anului 2004, fiind sprijinit de Marele Ducat de Luxemburg, care deja depusese candidatura orasului Luxemburg si care dorea sa imparta acest statut cu Sibiul.

Motivatia se afla mai ales in radacinile comune ale Sibiului (Hermannstadt, in germana) si Luxemburgului: primii colonisti care au intemeiat asezarea de pe malurile Cibinului, in secolul al XII-lea, erau originari din zona unde se afla acum Marele Ducat Luxemburg.

Luxemburghezii si sasii din Sibiu au descoperit, la primele vizite reciproce, ca si acum pot vorbi intr-o limba comuna. Asa se face ca, intr-un timp-record, Sibiul a fost desemnat, in mai 2004, in urma votului Consiliului de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana, Capitala Culturala Europeana 2007. In decizie a cantarit mult parteneriatul cu Luxemburg si coordonarea evenimentelor intre orase.

INCERCARE

Invitati de marca

Anul 2007 aduce la Sibiu inalte fete ale familiilor regale europene. Lista oaspetilor care deja au raspuns afirmativ invitatiei este lunga: Marele Duce Henri de Luxemburg, Printul Albert de Monaco, Printul Adam din Liechtenstein, Printul Charles din Marea Britanie, Printul Frederik din Danemarca si Felipe de Bourbon al Spaniei. Inca nu sunt cunoscute datele la care printii vor vizita Sibiul.

Calendar 2007

Un an de exceptie: Sibiul se va transforma intr-o scena uriasa

Sezonul 1: Iarna

3-31 ianuarie, Muzeul Brukenthal, "Salve fiat romuli nepos!" - expozitie de pictura, Dumitru Gorzo  7 ianuarie, Sala Thalia. Concert traditional de Anul Nou cu soprana Katarina Jovanovic (Serbia)  12-14 ianuarie, Teatrul National "Radu Stanca" Sibiu. Spectacolul "Pescarusul", de Cehov, regia Andrei Serban   25-26 februarie, la Sala Thalia. Spectacol "Scala" din Milano 

Sezonul 2: Primavara

24 martie, Cinema Arta. Seara comemorativa Richard Wurmbrand  aprilie-mai. Colocviul International Emil Cioran 15 mai-10 iunie (data incerta). Festivalul International de Teatru - spectacole in cele trei piete istorice, in sali si pe strazi mai - Casa de Cultura a Sindicatelor. Sibiu Jazz Festival

Sezonul 3: Vara

1-10 iunie. Festivalul International de Film Transilvania TIFF, una dintre sectiunile festivalului clujean iunie. aniMOTION, Festival European de Animatie  iunie. Maratonul european de poezie 15-19 august, Muzeul din Dumbrava Sibiului. Targul Creatorilor Populari

Sezonul 4: Toamna

4-9 septembrie. A treia Conferinta Ecumenica a Bisericilor Europene - posibila prezenta Papei Benedict al XVI-lea 10-23 septembrie, Sala Thalia. Festivalul si Concursul International "George Enescu"  octombrie - Festivalul de film documentar Astra Film Fest  octombrie - Festivalul Uniunii Teatrelor Europene - la Sibiu si Bucuresti octombrie-decembrie. Experienta Eului in literatura europeana din Est si din Vest - scriitori de Nobel invitati la Sibiu

Lista completa a evenimentelor se afla pe www.sibiu2007.ro (Veronica D. Niculescu)