Editura Evenimentul si Capital

Şi senatorii se împuşcă, nu-i aşa?

Horia Tabacu
Autor: | | 9 Comentarii | 1563 Vizualizari

Liberala Steliana Miron a depus în Parlament un proiect legislativ care prevede impozitarea cu 85% a oricărui "venit încasat prin executare silită a cesiunilor de creanţe bancare". Senatoarea este de părere că, astfel, firmele de recuperări vor fi descurajate să răscumpere debitele de la bănci.

În prezent, debitorul nu poate să îşi răscumpere creanţa decât achitând-o integral, în condiţiile în care băncile vând aceste creanţe către firmele de recuperari la valori cuprinse între 5% şi 10% din valoarea creditului, iar executarea silită iniţiată de firmele de recuperari continuă asupra debitorului atât pe bunurile prezentate, cât şi pe veniturile şi bunurile viitoare. Practic, debitorul devine captiv firmei de recuperari.

Initiativa cât şi expunerea de motive au fost însuşite si semnate şi de alţi colegi de partid sau de grup, printre care Cătălin Boboc, preşedinte al Comisiei juridice a Senatului, Marin Burlea, vicepreşedinte al Comisiei pentru invăţământ, Varujan Vosganian, Tudor Barbu şi Mihaela Popa, membri ai Comisiei pentru cultură, Mario Oprea şi Marius-Petre Nicoară.

Am popularizat această iniţiativă pentru că consider că ea va conduce către o lege şi am convingerea că principalii oameni politici ai ţării nu pot să fie indiferenţi la drama traită de datornici. Pe de altă parte, aş dori să semanlez faptul că în Parlamentul României se mai întâlnesc şi lucruri bune şi chiar mai sunt aleşi care se gândesc şi la oameni necăjiţi şi nu numai că se gândesc, dar şi caută şi soluţii viabile pentru ca aceştia să aibă dreptul la o viaţă socială normală.

Cum era de aşteptat, această iniţiativă legislativă a produs un tsunami firmelor de recuperari care plătesc “sume grase” pentru publicitate şi care au căutat să distrugă această iniţiativă, în speranţa că emitentul acesteia nu va rezista presiunii mediatice la care este expusă.

Dacă ţinem cont că valoarea acestor creanţe este de peste 4 miliarde de euro, firmele de recuperări chiar vor avea o problemă. Neavând să invoce motive de legalitate, aceştia au căzut practic în derizoriu şi din disperare au invocat doua greşeli de ortografie strecurate în expunerea de motive, care de cele mai multe ori din cutuma parlamentară este redactată de consilieri şi nu de parlamentari.

Clasa politică, cu multe cazuri izolate daca vreţi, mai este interesată şi de problemele reale ale românilor şi mai ales de soluţii la aceste probleme. Poate că da, momentul ales pentru dezbaterea acestui subiect nu poate capta prime time-ul pentru că este un subiect greoi pentru gospodina care se uită doar la can-can, dar nu este greoi pentru românii care încearcă să aducă plus valoare acestei ţări.

BREAKING NEWS! Radu Mazare, scapa de AREST si NU mai ajunge in Romania? ANUNT BOMBA la escala de la Paris!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI