După ce săptămâna trecută preşedintele Traian Băsescu a solicitat avizarea începerii urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Adrian Năstase, Miron Mitrea, Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş, purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Cristian Diaconescu, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că mâine va discuta problema convocării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.
Printre punctele pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare se regăsesc modificarea Codului Fiscal, concluziile comisiei pentru validarea delimitării colegiilor uninominale, legea pentru majorarea pensiilor şi a veniturilor cadrelor didactice.
Cristian Diaconescu a mai spus că formaţiunea sa nu adoptă o linie politică în ceea ce priveşte votul în cazul solicitării de începere a urmăririi penale a lui Năstase şi Mitrea, social-democraţii urmând să decidă fiecare pentru el cum va vota în aceste cazuri. "Partidul nu poate, şi nici un partid nu poate, să dea o linie politică, pentru că până la urmă s-a pus la dispoziţia fiecărui parlamentar un dosar în ideea ca respectivul parlamentar să îşi exprime un punct de vedere", a declarat Disconescu într-o conferinţă de presă. Diaconescu a mai spus că şeful statului poate să ceară sesiuni extraordinare pentru patru categorii de lucruri: mesaje, atribuţii de politică externă, atribuţii de politică de apărare, starea de urgenţă. "Dacă Biroul Permanent consideră că una dintre aceste teme poate fi legată de solicitarea privind punerea sau nu în mişcare a urmăririi penale în ceea ce îi priveşte pe cei doi colegi ai noştri, este decizia suverană a Biroului Permanent", a precizat social-democratul. "În eventualitatea guvernării, ne vom alia doar cu PC"
Cristian Diaconescu a mai precizat astăzi că formaţiunea sa îşi propune să formeze o eventuală viitoare guvernare doar împreună cu aliaţii de la PC, neexistând nici un argument pentru o asociere cu un partid de dreapta. "Ne propunem să guvernăm singuri, desigur, împreună cu aliaţii noştrii de la PC. Nu se pune problema nici unui fel de alianţe, parteneriate, înţelegeri mai mult dau mai puţin tacite înainte de a vedea cum cetăţenii privesc, prin vot, rolul şi promisiunile pe care le fac partidele", a declarat vicepreşedintele PSD. El a adăugat că nu există niciun argument, din punctul de vedere al PSD, pentru a se asocia, într-o formă sau alta, cu vreun partid de dreapta din România. Diaconescu a arătat, totodată, că, din prisma celor menţionate, orice fel de speculaţii şi interpretări pe această temă sunt neavenite.
Citiţi şi "Băsescu cere Parlamentului să se reunească în sesiune extraordinară"!
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16:31
ŞTIREA DE DUPĂ-AMIAZĂ