Se bucură prea devreme cei care spun că Băsescu este terminat. Cei care decretează, fericiți, că viitorul președinte nu are nevoie de susținerea acestuia, pentru că „băsiștii” vor vota, vrând, nevrând, cu candidatul dreptei, oricare ar fi acesta, pentru că vor fi obligați să fie împotriva lui Ponta.
Nu este doar un calcul greșit, este un calcul al unor oameni proști. Am citit, ieri, un interviu arogant al liberalului Ludovic Orban, care spunea: „Cei care sunt talibani Băsescu vor vota oricum cu candidatul forțelor de dreapta, pentru că suporterii lui Traian Băsescu sunt anti-PSD și ca atare vor vota împotrivă candidatului PSD. În primul tur, se votează cu candidatul simpatizat, în turul doi se votează împotriva răului cel mare. Nu am nicio emoție în privința obținerii votului celor care încă mai cred că Traian Băsescu poate să reprezinte ceva”. Astfel de obrăznicii nu vor ajuta în nici un caz la victoria candidatului PNL.
Electoratul lui Băsescu crede în niște valori și mai este mult până când PNL va dovedi că le respectă. Stat de drept, justiție independentă, egalitate în fața legii. Te uiți la numărul mare de pușcăriabili care se ascund sub imunitatea parlamentară și pe care PNL îi ține în rezervație și îți dai seama cât de mare este prăpastia dintre declarațiile liderilor liberali și faptele acestora. Dacă Iohannis nu face rapid dovada că respectă aceste valori, zișii „talibani băsiști” vor rămâne acasă, chiar dacă șeful statului le va adresa un apel direct și le va cere să voteze cu dreapta.
Cu o problemă asemănătoare se vor confrunta și cei care își doresc schimbări structurale în PMP. Acesta este partidul lui Băsescu. Electoratul îl va urma pe actualul șef al statului. Dacă viitoarea conducere va merge pe drumul PDL sau al FC și nu va avea binecuvântarea lui Băsescu, își va pierde electoratul. Nu fac militantism pentru nici una din taberele din acest partid, pur și simplu aceasta este situația și cred că toți cei de acolo sunt conștienți de acest fapt.
Este adevărat că rezultatul PMP la alegeri a fost bine jucat de tabăra anti-Băsescu și vândut ca o înfrângere personală a șefului statului. Dar, așa cum explica, într-un interviu pentru Evenimentul zilei, sociologul Barbu Mateescu, Mișcarea Populară nu și-a atins potențialul și, după alegeri, are un spațiu de manevră foarte mare. Alianța dintre PNL și PDL pare tot mai mult o combinație pentru salvarea carierei unor politicieni care au pierdut alegerile și nu au nici un fel de valori. De ce sunt cei din PNL de dreapta? Cât au fost la guvernare au înghițit toate majorările de taxe și impozite impuse de social-democrații lui Ponta. Abia după ce liberalii au plecat din guvern au început mici măsuri de relaxare fiscală. Nici PDL nu are o istorie care să dovedească mare atașament față de dreapta. Trecând peste perioada în care PDL s-a aflat la guvernare, în opoziție fiind, acest partid l-a protejat pe deputatul Șerban Stoica, declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție. PDL putea să-i ceară să plece din Parlament sau să-l dea afară din această formațiune. Nu a făcut-o.
De aceea, PMP are spațiu pentru a oferi o alternativă de dreapta, bazată pe valori, care să facă diferența față de oferta Antonescu- Blaga. Băsescu și partidul său au timp să construiască, până în 2016, indiferent ce se va întâmpla la prezidențialele din acest an.
Cât despre prezidențiale, să nu uităm lecția din 2004, dar mai ales pe cea din 2009: victoria stă în câteva sute de mii de voturi. Sunt oameni care nu votează decât la prezidențiale și care trebuie convinși că merită să iasă din casă. Sunt tentat să cred că nu Băsescu, cât atașamentul la valorile cu care acesta este asociat, în primul rând statul de drept, vor face diferența.