Și dacă ar fi fost bâlbâiți, i-am fi înțeles mai ușor! Politicienii sunt amețiți de mecanismele cu facturile și pensiile pe care ei le-au gândit

Și dacă ar fi fost bâlbâiți, i-am fi înțeles mai ușor! Politicienii sunt amețiți de mecanismele cu facturile și pensiile pe care ei le-au gândit Sursa: Arhiva EVZ

Ei sunt amețiți, ne-au amețit și pe noi. Oricât s-au străduit jurnaliștii, oricâte emisiuni-dezbatere s-au făcut de către televiziuni, miniștri, secretari de stat sau șefi de instituții n-au reușit să comunice clar românilor cum vor fi ajutați să depășească criza.

Aproape în fiecare zi auzim alte informații sau explicații despre facturile de curent electric și de gaze. Publicăm știri într-una cu declarații ale miniștrilor, ale furnizorilor sau distribuitorilor, păreri ale analiștilor economici, angajamente ale președinților de la Poșta Română, de la Casa Națională de Pensii etc, dar românii n-au înțeles ce trebuie să facă ca să primească ajutoarele pentru energie, acele carduri pe care le vor aduce poștași. Ultimele intervenții ale oficialilor i-au debusolat mai rău.

Șeful Poștei Române a recunoscut la tv că instituția pe care o conduce nu are tehnologia necesară scanării codului de bare de pe factura și de pe cardurile de energie pentru a distribui ajutorul de 1.400 de lei către persoanele vulnerabile, motiv pentru care a lansat o procedură de achiziție, prin negociere, a mii de PDA-uri, imprimante portabile și date mobile.

După acest anunț nimeni nu a transmis clar, printr-un comunicat, ce vor face acești oameni cu venituri mici, fiindcă e clar că în februarie nu vor intra în posesia banilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebările au început să curgă pe mailurile redacțiilor, pe Facebook, în mesageriile paginilor ce aparțin site-urilor de presă. Sunt întrebări de tot felul, iar la multe nu avem răspuns nici noi, jurnaliștii.

„Puteți să-mi spuneți dacă trebuie să mă duc undeva să mă înscriu pentru ajutorul pentru energie? Trebuie să duc acte la primărie sau Ministerul Muncii transmite listele cu noi la Poștă? Poștașul mi-a spus că nu știe”.

Acesta e doar unul dintre mesaje. Dar ele curg cu duiumul, iar cam toți oamenii spun că nu știu ce să facă dacă n-au bani să plătească factura. Au pierdut șirul știrilor în care decidenții ba spuneau că se vor reeșalona datoriile, ba că nu.

Au venit facturile la curent și gaze pe luna decembrie/ianuarie, cu termen de plată la începutul lunii februarie. Sume imense, iar pensionarii cu pensii sub 3.000 de lei sunt disperați. Nu înțeleg de la guvernanți cum au ajuns la ei facturi cu consum aproape dublu la gaze când luna decembrie a fost călduroasă, când au făcut economie drastică la curentul electric. Stau cu ochii în televizor, așteptând să le spună vreun ministru care sunt soluțiile și nu ratează niciun Meteo, ca să știe dacă vine frigul sau dacă Dumnezeu îi ajută cu niște temperaturi moderate.

Cu pensiile, aceeași improvizație. A luat decizia CCR că nu e constituțională Ordonanța dată de Guvern în decembrie 2021, prin care, începând cu 1 ianuarie 2022 să se oprească 10% pentru „Sănătate” – CASS din pensia ce trece peste 4.000 de lei. Sute de pensionari au deschis procese încă din primăvara lui 2022, fiindcă se încălca Legea Pensiilor. Dar procesele durează. În decembrie, înaintea sărbătorilor, CCR a comunicat decizia. Din ianuarie 2023 poprirea respectivă nu trebuia să mai apară pe talon. A apărut însă. Ministerul Muncii și Casa de Pensii au motivat că taloanele de pensii erau deja tipărite atunci când Curtea Constituțională a luat decizia și că banii vor fi înapoiați în februarie.

Ieri, Secretariatul General al Guvernului a comunicat: „Este previzibil faptul că reclamanții care au solicitat restituirea sumelor reținute din pensie cu titlu de CASS, începând cu luna ianuarie 2022 și până la momentul încetării reținerii, vor obține din partea instanțelor judecătorești soluții favorabile, indiferent care vor fi apărările formulate în aceste dosare pentru Guvernul României”.

În aceeași notă de informare, SGG se referă și la o soluție pe care o are în vedere Guvernul. E chiar în favoarea pensionarilor, pentru că decidenții prevăd că, dacă aceștia se vor îndrepta către instanțe, mișcarea „va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești. În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat. Pentru a evita această situație, opinăm că Guvernul ar putea să reglementeze efectele Deciziei CCR printr-un act de același nivel cu OUG 130/2021, care să stabilească modalitățile de restituire a sumelor reținute cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de către casele de pensii”.

Bingo! În sfârșit funcționarii publici au muncit și vor munci în favoarea cetățeanului, nu-l vor mai pune pe drumuri pe pensionar și nici n-ar încărca instanțele cu câteva sute de mii de dosare.

Doar că aseară, a apărut la tv președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, care ne-a băgat iar în ceață. Ne-a spus că în februarie se vor restitui banii – „diferența pentru cele 4 zile”.

Cum adică? Păi, uite așa, că noi nici nu ne bâlbâim, nici nu bălmăjim, nici nu bramburim lumea! Explicăm!

Decizia CCR a fost publicată pe 28 decembrie 2022, dar lui Daniel Baciu nu i-a ieșit explicația la tv. Căci nu pot crede că nu știe că în februarie trebuie să restituie și ce sume a oprit în ianuarie! Ar fi trebuit să spună clar că, pensionarii prejudiciați, vor primi în februarie suma reținută pe talonul din ianuarie, plus suma luată pe 4 zile din decembrie 2022, după ce a apărut decizia CCR.

A dat-o în bară și când realizatoarea emisiunii, Andreea Crețulescu, a adus vorba despre Ordonanța pe care ar da-o Guvernul, ca să reglementeze situația fără intervenția instanțelor de judecată. Șeful CNPP a spus „eventual, s-ar putea...”. De ce „eventual” pe dreptul unor oameni care au muncit zeci de ani, și-au achitat cota de bani la Sănătate când erau în activitate, iar acum se văd cu pensiile ciuntite neconstituțional?

Sper ca premierul Ciucă să aprobe soluția SGG și, „eventual”, să-i cheme la discuții pe șefii de la Pensii și Poștă, pe miniștrii de la Muncă, Finanțe și Economie, să-i scoată din amețeală și apoi să le ordone să comunice limpede ce se întâmplă cu facturile și pensiile de contributivitate ciuntite.