Sfaturile psihologilor pentru tinerele din România. Armele cu care se pot apăra de prădători

Sfaturile psihologilor pentru tinerele din România. Armele cu care se pot apăra de prădători

Scandalul de la SNSPA parcă ne-a trezit la realitate și ne-a adus aminte cât de prezent este abuzul în societatea română. Amprentele unui abuz sexual afectează victima pe termen lung și îi pot compromite viitorul. Cum ne putem apăra, pe noi înșine și pe copiii noștri? Oare ne putem vindeca după o astfel de experiență? Care sunt soluțiile?Aceste sunt doar câteva dintre întrebările la care ne-au răspuns Liliana Cristea, psihoterapeut specialist în neuroștiințe, și Raluca Ștefan, psihoterapeut.

“Să conștientizeze că nu a fost niciodată despre ele, deci nu au absolut nici o vină în ceea ce li s-a întamplat. Și că această mișcare pe care au facut-o acum, să vorbească, este una care va schimba viețile mai multor persoane decât își pot ele imagina.” Este mesajul psihologului Liliana Cristea pentru tinerele victime ale abuzurilor profesorului Alfred Bulai.

Cum se manifestă trauma unui abuz sexual

Trauma unui abuz sexual este puternică și afectează grav psihicul victimei. După spusele psihoterapeutului Raluca Ștefan, persoanele care au suferit astfel de agresiuni pot dezvolta depresie, anxietate și tulburare de stres post-traumatică. “Trauma sexuală se poate manifesta fie prin hipersensibilitate la avansuri, fie prin hipersexualitate. Adică, pe termen lung, abuzatul poate deveni abuzator la rândul său”, adaugă phisoterapeutul Liliana Cristea. Aceasta din urmă ne avertizează de faptul că adesea traumele sexuale duc la dependențe.

Există modalități prin care să ne putem proteja de astfel de experiențe? Psihoterapeutul Raluca Ștefan subliniază aici importanța psihoeducației: “este crucial ca tinerele să lucreze la stima de sine, prin terapie sau un sport care să le dea sentimentul de putere, cum ar fi autoapărarea.” Stima de sine este formată de către părinți, ne mai explică Raluca Ștefan, iar cele mai multe persoane nu au avut norocul de a crește într-o familie sau un mediu care să le valideze emoțiile, să normalizeze greșelile și să încurajeze discuțiile deschise. Însă odată ajunși la maturitate, tinerii adulți se pot autoeduca. Dezvoltarea personală și inteligența emoțională, acestea sunt armele cu care te poți apăra de prădători, conform psihoterapeutului Raluca Ștefan.

Ne puteți urmări și pe Google News
Liliana Cristea, psihoterapeut specialist în neuroștiințe. Ajută tinerele să depășească trauma unui abuz.

Liliana Cristea, psihoterapeut specialist în neuroștiințe. A făcut terapie atât cu abuzatori cât și cu victime ale abuzurilor sexuale. Sursă foto: arhivă personală

Sfaturile psihologilor pentru familiile victimelor

Cu toate acestea, pentru multe fete prevenția nu mai este o opțiune. Din păcate răul a fost deja făcut. Așadar, am vrut să aflăm cum pot prietenii și familia victimelor să le fie de ajutor după ce acestea au suferit un astfel de abuz. Cum putem sprijinii victimele abuzurilor în drumul lor spre vindecare?  “ Cel mai important este să se normalizeze greșelile și emoțiile. Victima trebuie validată din punct de vedere emoțional, trebuie ajutată să înțeleagă că ceea ce simte este absolut normal. Încurajări de genul 'hai că ești puternică, trebuie să treci peste' sunt foarte dăunătoare în astfel de cazuri. Aceste încurajări invalidează victima, pun presiune pe ea și o fac să se simtă vinovată”, ne explică psihoterapeutul Raluca Ștefan.

Raluca Ștefan, psihoterapeut. A făcut terapie cu tinerele care au fost victimele abuzurilor.

Raluca Ștefan, psihoterapeut specialist în hipnoterapie. Are experiență în psihologia educației și consiliere. Sursă foto: arhivă personală

Psihoterapeutul Liliana Cristea adaugă de asemenea că “persoana se vindecă în momentul în care conștientizează că nu are nici o vină în ceea ce i s-a întâmplat. Terapia are rolul principal în ceea ce privește vindecarea, însă suportul apropiaților este de asemenea crucial.”

Ambii psihoterapeuți le sfătuiesc pe tinerele studente să nu-și lege niciodată viitorul de un profesor sau o facultate. “ Nu trebuie să dai nimănui putere asupra ta” punctează Raluca Ștefan. De asemenea, Liliana Cristea subliniază : “Să termini facultatea nu este cel mai important lucru din lume. Să fii bine, fizic și emoțional, acestea sunt prioritățile. Dacă ajungi la succes schilodit emoțional, te poți bucura cu adevărat de el?”